https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораДимитър Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като министър на външните...

Димитър Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като министър на външните работи

Димитър Главчев няма да получава заплата като министър на външните работи, става ясно от отговори служебният премиер и министър на външните работи на запитване на “24 часа”.

Главчев зае поста и на служебен външен министър, след като махна първоначално назначения Стефан Димитров, а президентът Румен Радев отказа да назначи зам.-председателя на ГЕРБ Даниел Митов начело на МВнР.

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв., но няма да я получава, разясни той. Заплатата на служебния министър-председател за премиерския пост пък е в размер на 11 000 лв. Тя е равна на заплата и половина на народен представител. При последната корекция на възнагражденията на депутатите от февруари тази година те стигнаха основен размер от 7302 лв. като към тях се изплащат добавки за участия в комисии, стаж и пр.

Всички заплати във властта се определят спрямо ръста на средната заплата в бюджетния сектор и се променят всяко тримесечие. При актуализиране на данните за март 2024 г. се очаква ново увеличение на парите на депутати, министри и президент. Според законите премиерът и председателят на парламента получават 1,5 пъти депутатската заплата, а президентът – двоен размер на заплащането на народен представител. В момента заплатата на президента Румен Радев надхвърля 14 000 лв. на месец.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X