https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоПоследни новини100 км разлом заплашва със земетресение 7 степен Югоизточна Турция

100 км разлом заплашва със земетресение 7 степен Югоизточна Турция

Стокилометров активен разлом заплашва със земетресение от седма степен турския окръг Хаккяри в югоизточната част на страната, предупреждават експерти, изследвали разлома.

Изследването, извършено от учени от факултета по геология на Истанбулския университет “Джеррахпаша”, показва, че разломът между градовете Шемдинли и Юксекова преминава частично през населен район, предаде турската частна телевизия НТВ.

Този разлом се простира до Ирак и крие потенциал да генерира земетресение с магнитуд от 7 степен, разказа проф. Хюсеин Йозтюрк, ръководител на геоложкия факултет в университета.

Според учените по тази разломна линия от дълго време не са ставали земетресения и няма регистрирани данни за такива в миналото. Взети са проби, за да се определи възрастта на разлома, съобщава БТА.

“Можем да кажем, че тук не е имало земетресение от дълго време и че рискът се е засилил и енергията се е натрупала в този район”, обясни проф. Йозтюрк. “Това е разлом с дължина около 100 километра. Той може да предизвика земетресение с магнитуд 7 по Рихтер, когато се разкъса”, уточни той и добави, че поради почвената структура град Юксекова би бил по-застрашен отколкото Шемдинли при евентуален силен трус в района.

Две земетресения на 6 февруари м.г. със сила 7,7 и 7,6 отнеха живота на над 53 хиляди души в Югоизточна Турция. Милиони хора останаха без домове, след като цели градове бяха изравнени със земята.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X