https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБНБ откри нарушения при жилищното кредитиране

БНБ откри нарушения при жилищното кредитиране

БНБ откри нарушения при жилищното кредитиране. Това става ясно от отчета на БНБ, публикуван на сайта ѝ.

През 2023 година Българската народна банка е проверила няколко кредитни институции за това дали са спазени законовите изисквания за отпускане на ипотечни заеми и е открила нарушения.

Проверени са три по-малки банки и една значима банка, както и пет небанкови финансови институции. Извършена е и проверка на няколко кредитни посредника. При две от проверените кредитни институции са установени несъответствия със законовите изисквания по отношение на прилаганите правила и процедури за оценка на кредитоспособността на потребителите, констатират от БНБ.

Към момента БНБ не посочва имената на финансовите институции, които са нарушили изискванията на Закона за кредитите за недвижими имоти на потребители. Посочва се, че са констатирани съществени пропуски в прилагането на изискванията на закона, свързани с оценката на кредитоспособността на потребителите, в резултат на което са издадени насоки за тяхното отстраняване. Образувано е административно наказателно производство срещу една финансова институция.

Проверката е установила още, че професионалното обучение и компетентността на част служителите, ангажирани с отпускането на заеми, не е на необходимото ниво. За първите три месеца на годината стойността на новоотпуснатите кредити е 50% по-висока от размерите през 2023 година.

Българската народна банка ревизира прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт на страната, като корекцията е надолу – 2,2% през настоящата година спрямо заявеното през декември очакване за 2,5%. През 2023 г. растежът на икономиката беше 1,8%.

“Основните фактори за ревизията в прогнозата за БВП и компонентите му са свързани с постъпилите допълнителни отчетни данни за икономическата активност през четвъртото тримесечие на 2023 г. и през първите два месеца на 2024 г., с отчитането на приети от правителството нови мерки, както и с промените в техническите допускания за външната среда”, подчертават от БНБ, цитирани от money.bg.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X