https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоЛюбо Ганев: Ако гласуват промените в Закона за хазарта, спортът губи над...

Любо Ганев: Ако гласуват промените в Закона за хазарта, спортът губи над 100 млн. лв.

Българският спорт ще загуби над 100 милиона лева от промените в Закона за хaзарта, които трябва да бъдат гласувани на второ четене в извънредно заседание на Народното събрание. Това обяви президентът на федерацията по волейбол Любо Ганев пред „Телеграф“.

Той заедно с ръководители на други футболни и спортни клубове изразиха своето възмущение от предложените забрани за рекламата на хaзартни игри, което ще увеличи риска от незаконен бизнес и зaлози предвид намалените приходи на легалните оператори и данъците, които те плащат. Свиването на бизнесите ще удари и върху работните места.

Според Любо Ганев много клубове вече са получили писма, с които бетинг компаниите ги уведомяват, че няма да изпълнят в пълния размер и дори ще анулират подписаните рекламни договори.

„Категорично мога да заявя, че от тези компании в спорта ни влизат почти толкова пари, колкото и от Министерството на младежта и спорта. Неговият бюджет годишно е от около 120-130 милиона лева. От тях 85 милиона са за дейност, а останалите за инвестиции в инфраструктура. Компаниите, които ще бъдат сериозно засегнати от липсата на възможност да се рекламират по най-яркия възможен начин в телевизии и други медии, осигуряват още над 100 милиона лева и тези пари ще бъдат изгубени“, обяви волейболната легенда.

„Специално във волейбола ние не търсим спонсори и благодетели, а партньори. Хора, които търсят възможност да се идентифицират с най-значимия социален феномен – спорта. Искаме заедно да направим интересен продукт. Това се случва при условията за ефективна реклама. Нейната липса води до по-малки печалби, а оттам ще пострадат именно тези социално значими проекти покрай спорта. Това е голям удар и по тотализатора, как ще се популяризират тези игри, а от печалбата на тотото за спорт трябва да отиват 50%. Друг е въпросът дали и това се спазва. Държавата категорично трябва да предложи план Б. Да намери начин да накара компании от други сектори – банки, застрахователни институции, енергетика, земеделие, военнопромишлен комплекс, да дават тези пари за спорта. Как обаче ще рекламираме ВМЗ „Сопот“, като на логото им има „Калашников“. Това по-добре ли е? В крайна сметка парите за спорт означават здрава нация и пестят разходи за здравеопазване“, каза още Любо Ганев.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X