https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияМагичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май.

Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско стопанство, полицията и противопожарната служба. Край извора вече са поставени химически тоалетни. Ще бъде осигурен генератор за захранването на осветление около извора. Районът на извора е обработен срещу кърлежи.

Наложена е временна забрана за движението и паркирането на автомобили в района от 13 часа на 5 май до 6 часа на 6 май, за да се избегнат инциденти и задръствания. Изключение правят автомобилите със специален режим на движение.

Организирани са два временни буферни паркинга, на които посетителите ще могат да паркират колите си. Първият е край село Летовник, а вторият в подножието на върха. Децата и трудноподвижните хора ще се извозват от три 15-местни автомобила, осигурени от община Момчилград.

Забранена е употребата на алкохол, а в района на извора няма да се допускат лица в нетрезво състояние или такива, употребили упойващи вещества. Забранено е също и паленето на огън. Участниците в ритуала ще могат да се стоплят на предварително определени места, на които ще има огньове, дървата за които са осигурени от Горското.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X