https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТагарев: Дупката в армията е близо 9000 души

Тагарев: Дупката в армията е близо 9000 души

“Дупката в армията е близо 9000 души”, разкри бившият министър на отбраната Тодор Тагарев в интервю за Нова нюз.

Той обяви, че на хартия армията ни наброява 43 000 действащи и в резерв човека, но всъщност е с около 20 на сто под това число. На практика това означава, че над 8500 души са само на хартия.

Още докато беше министър, той алармира, че кадровата криза в армията се разраства. Тогава той обяви, че основните причини са демографската криза, пандемията от COVID-19 и дезинформацията.

„COVID-19 оказа сериозно влияние върху поемането на такъв тип тежки задължения, а специално за разликата между 2022 и 2023 г. факторът беше дезинформационната кампания срещу нас, кабинета и хората, които носят униформа – „не отивайте там, защото ще ви пратят в Украйна да воювате“. Тази кампания все още не е приключила и в нея участваха парламентарно представени политически сили. Те самите носят отговорност, че армията не е окомплектована както трябва“, заяви тогава Тагарев.

Според него, кадровата криза отива и към желаещите за офицерската професия. “Срещу нас беше проведена много мощна дезинформационна кампания. Какъв беше ефектът? В сравнение с 2022 г. имаме с 35% по-малко кандидати за НВУ и реално имаме 45% по-малко курсанти в първи курс. Местата, които се попълниха са 22%. Това е много пряк ефект на дезинформационните кампании срещу националната сигурност и срещу отбраната в частност. Тези кампании се водят и от сили вътре в нашето общество. Така че искаме, или не искаме, няма как да не обръщаме внимание на този проблем“, разкри само преди няколко месеца вече бившият министър на отбраната.

Сега Тагарев обяви, че успокояващото е, че “поддържаме обаче пропорционално по-голям личен състав в сравнение с по-големи страни като Германия”. “От 1989 г. сме придобили само няколко поддържащи платформи, хеликоптери и транспортни самолети, но не и основни бойни системи”, посочи ощеТагарев. По думите му очакваните самолети F-16, патрулните кораби и машините “Страйкър” са нужни за модернизация за армията. “Това са първите сериозни инвестиции в бойни способности от 35 години насам. Нужни са обаче още много неща, затова внесохме мащабна програма за инвестиции в отбраната, приета в НС преди дни”, заяви още той.

По думите му, има фаворизиране на МВР пред МО. Това е огромен проблем за армията, защото се отразява и на заплащането на служителите, коментира той. Бившият военен министър допълни, че ще бъде необходимо да се дават още средства за отбрана. “Трябва да инвестираме в способностите си и да помагаме на съюзниците си в НАТО. Пропиляхме голяма част от мирния си дивидент – използвахме за други цели разходите за отбрана. От 5% от БВП паднахме на 1,2% през 2017 г. Изядохме 3/4 от това, което ни даде краят на Студената война. След агресивните действия на Русия стана ясно, че отново трябва да поемаме по-голям дял от гаранциите за своята собствена сигурност, това е обща политика на НАТО”, коментира Тагарев и обяви, че “системата ни за защита срещу руско невоенно влияние не е достатъчно добра”.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X