https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЗдраве“МЕДИКА Русе” предлага нови възможности за кардиохирургично лечение на пациентите от Северна...

“МЕДИКА Русе” предлага нови възможности за кардиохирургично лечение на пациентите от Северна България

Кардиохирургията е новата перла в короната на Сърдечносъдовия център на “МЕДИКА”. С нея се затваря целият цикъл от диагностични и лечебни процедури за болестите на сърцето и кръвоносните съдове. Доскоро на нуждаещите се от хирургично лечение от Русе и областта се налагаше да пътуват на стотици километри. Днес те могат да получат висококвалифицирана и навременна помощ на място в Русе, в едно от най-съвременно оборудваните отделения в страната, без да губят ценно за живота и здравето си време и пари.

Русе е шестият град в България, който има кардиохирургична дейност.

Отделението по Кардиохирургия предлага извършване на всеки тип сърдечна хирургия при възрастни пациенти: планова и спешна за заболявания на сърдечните клапи, аневризма, дисекация на аортата, коронарна артериална болест, аритмии, сърдечна недостатъчност, синдром на Марфан, вродени пороци, пулмонална хипертония, извършвани от екип с висока квалификация и богат опит.

“Радваме се, че успяхме да привлечем в кардиохирургичното отделение специалисти с опит от големите центрове, където се работи на изключително високо ниво. Те предават знанията и уменията си на младите лекари и специализанти, а това е инвестиция в бъдещето”, коментира управителят на Лечебни заведения “МЕДИКА” проф. д-р Кирил Панайотов.

Част от сърдечните хирурзи идват в отделението от водещи университетски болници в София. Началник е д-р Георги Игнатов, оперирал в едни от най-престижните клиники във Великобритания. “Условията, при които работим тук, модерната високотехнологична апаратура и възможността за комплексен подход ни позволяват да правим животоспасяващи операции, включително и тези с най-голяма сложност. Най-хубавото е, че сме една от малкото болници, в които има всички кардиологични специалности.

Човек с болно сърце има шанс да получи най-адекватната и комплексна помощ след оценка на индивидуалното му състояние от мултидисциплинарен екип. И всичко това е в една сграда”, обяснява д-р Игнатов.

Предвид спецификата и сложността на коронарните операции отделението е оборудвано с последно поколение апарат сърце – бял дроб с огромни възможности за заместване на жизненоважните органи по време на интервенция. Кардиореанимацията е с отлично подготвени лекари и медицински сестри, които се грижат с внимание, отдаденост и професионализъм за оперираните.

Качественото лечение започва преди всичко с ранната, бърза и прецизна диагностика, убедено е ръководството на Лечебни заведения “МЕДИКА”. Затова не пести средства за диагностична апаратура.

През 2023 г. образната диагностика на сърдечносъдовите заболявания в кардиологичната болница стана още по-прецизна и щадяща благодарение на най-новото поколение супербърз скенер (компютърен томограф) и ядрено-магнитен резонанс на Siemens, които осигуряват безпрецедентна скорост, диагностична точност и комфорт за пациента. Скенерът позволява извършването на неинвазивна коронарография с много ясен образ и минимално облъчване, докато чрез ЯМР се извършва ранна неинвазивна диагностика на сърце без никакво рентгеново лъчение.

За функционална оценка на сърцето кардиолозите вече използват и иновативна система CoroventisCoroFlow. Тя е допълнение към инвазивните диагностични методи и позволява оценяване на състоянието на цялата сърдечна циркулация, не само на големите, но и на най-малките (<0,4 мм) коронарни съдове.

На разположение на кардиолозите и съдовите специалисти са 4 ангиозали за инвазивна диагностика и лечение с европейско качество на различни болести на сърцето и кръвоносните съдове.

В сектора по Кардиостимулация се имплантират всички видове устройства, които са в помощ на пациенти с нарушения в сърдечния ритъм, дължащи се на компрометирано провеждане на електрическия импулс, с животозастрашаващи аритмии и сърдечна недостатъчност. Електрофизиологичната лаборатория, която бе първата функционираща в Северна България, позволява прецизна диагностика и лечение на ритъмни и проводни нарушения. През последната година тя надгради технологиите, с които разполага, и вече лекува предсърдно мъждене с криоаблация.

Медицинският директор на “Медика Кор” проф. д-р Добрин Василев наложи неоперативния иновативен метод за отпушване на калцирани съдове на сърцето – ротаблация. Под негово ръководство в кардиологичната болница се използват и други модерни техники за лечение на сърдечносъдови заболявания.

От голямо значение за по-бързото и ефективно възстановяване на оперираните пациенти е възможността те да продължат лечението си в отделението по физикална и рехабилитационна медицина на “МЕДИКА”, което се намира в същата сграда.

Всички изброени предимства правят Сърдечносъдовия център на “МЕДИКА” предпочитано място за лечение не само от русенци, но и от жители на цялата страна.

Такъв е случаят с оперирания в началото на април тази година Николай. 58-годишният мъж е от град с университетска болница, но избира да му направят интервенцията в “МЕДИКА”. Тук още през 2021 г. му имплантират ресинхронизиращ пейсмейкър (CRT). Когато в първите дни на януари тази година човекът получава тежка аритмия, отново търси помощта на своя лекар в русенската частна болница.

Коронарографията установява, че пациентът има триклонова коронарна болест, което ще рече, че и трите артерии на сърцето му са с намалена проходимост. Предлагат му поставяне на байпаси. За хирургичната операция мъжът избира да се довери на екипа на новата Кардиохирургия начело с д-р Игнатов. Операцията е успешна. След 2 дни в кардиореанимация и още няколко дни в следоперативно отделение той е изписан, след което продължава да се възстановява в сектора по физиотерапия и рехабилитация. И там лекарите, които са го оперирали, следят състоянието му и се грижат за подобряването му, което не би било възможно, ако болницата не разполагаше с цялата гама здравни услуги за лечение на сърдечносъдови заболявания.

“Нямам думи да изразя благодарността си към д-р Игнатов и целия екип лекари, медицински сестри и рехабилитатори. Ежедневно съм под наблюдението на кардиохирурзите, дори в това отделение”, казва Николай.

Не забравя да подчертае вниманието и компетентността на д-р Валентина Милова, която следи ежедневно състоянието му от момента на излизането му от операционната зала. Тя е специализантката, на която шефът на отделението по Кардиохирургия предрича блестящо бъдеще, от онези лекари, които са предпочели русенската “МЕДИКА” пред известни столични болници, защото тук намират оборудване на европейско ниво и по-добра възможност за обучение и развитие.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X