https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияПървата за България и региона водородна зарядна станция ще бъде официално открита...

Първата за България и региона водородна зарядна станция ще бъде официално открита днес в София

Официалното откриване на първата за България и региона водородна зарядна станция ще се състои днес от 11:00 часа, на ул. “Искърско шосе” 11, в София (вход към обекта откъм ул. “Мюнхен”). Това съобщават от Центъра за компетентност (ЦК) “Хитмобил”, от Българската академия на науките (БАН) и от Института по електрохимия и енергийни системи “Акад. Евгени Будевски” при БАН.

С водородната зарядна станция, която е част от инфраструктурата на полевата лаборатория “Интегрирани енергийни системи” на ЦК “Хитмобил”, се поставя началото на водородната електрическа мобилност в страната. В изграждането на обекта основните изпълнителски дейности са дело на фирмите “Делектра”, “Аквахим” и “Монбат”.

Водородната зарядна станция, изработена от австрийската фирма EDC-ANLAGENTECHNIK, има възможност за зареждане при двете стандартни налягания за компресиран водород – 350 и 700 бара. Водородът може да постъпва в зарядната станция през два входа. Единият е свързан към електролизьор с капацитет 8,5 килограма на денонощие, който произвежда на място водород с възобновяема енергия от фотоволтаичния парк в полевата лаборатория.

Произведеният по този начин водород е с много висока чистота, достатъчна за директно използване в транспортни средства. Чрез втория вход водородът може да постъпва от бутилкови групи, доставени от други източници, което позволява при необходимост да се постигне по-голям капацитет на зареждане на станцията. В съдовете за високо налягане на станцията могат да се съхраняват до 70 килограма компресиран водород, с който може да се осигури до 7000 километра пробег. Възможностите й за компресиране на водорода са от порядъка на 40-50 килограма на денонощие, което е достатъчно за ежедневно зареждане на 10-15 автомобила или на два автобуса.

Веднъж компресиран в съдовете за високо налягане, водородът може да се използва за зареждане на автомобили, без процесът на зареждане да изисква външна енергия. Това е едно от предимствата на водородната мобилност, особено в моменти на върхово потребление на електрическа енергия.

С откриването на водородната зарядна станция започва реализацията и на планираната научноизследователска програма на ЦК “Хитмобил” за производство на водород чрез електролиза на вода с електроенергия от ВЕИ и използването му в транспортния сектор. Амбицията на екипа е чрез проактивно сътрудничество с бизнеса да се демонстрират възможностите на водородните технологии и по този начин да се даде позитивен импулс за ускореното им въвеждане в страната, отбелязват от БАН.

На заключителна пресконференция през декември 2023 г. на Центъра за компетентност “Хитмобил” беше представена полевата лаборатория “Интегрирани енергийни системи”. Специално внимание беше обърнато на първата в България водородна зарядна станция, която вече е част от инфраструктурата на ЦК “Хитмобил”. Събитието се състоя в конферентната зала на водещата организация – Институт по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) “Акад. Евгени Будевски” при БАН, и беше открито от директора на института доц. д-р Пламен Николов.

“Проектът “Хитмобил” не е важен единствено за нас, той е важен за цялата страна, защото е част от нашите усилия да превърнем България в лидер на чистата енергия и да допринесем в борбата срещу изменението на климата”, каза доц. Николов.

На събитието чл.-кор. Евелина Славчева направи презентация, с която отбеляза някои от най-важните постижения през времето за изпълнение на проекта “Център за компетентност Хитмобил – технологии и системи за генериране, съхранение и потребление на чиста енергия”, като проследи накратко хронологията по реализирането му. Тогава стана известно, че дейностите по проекта се извършват в шест специализирани лаборатории у нас.

Водородната зарядна станция и един водороден автомобил, които са част от полева лаборатория “Интегрирани енергийни системи, която пък е част от инфраструктурата на Центъра по компетентност (ЦК) “Хитмобил”, са първите в България и региона. Това каза през януари тази година в интервю за БТА Благой Бурдин, който е доцент в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките (БАН) по повод първата у нас водородна зарядна станция.

Доц. Бурдин обясни тогава, че този водороден автомобил, който бе представен от ЦК “Хитмобил”, е в серийно производство, наличен е и остава да има търсене. Той обясни, че цената на един водороден автомобил не е по-различна от тази на висок клас батериен (бел. авт. – изцяло електрически) автомобил, защото са еквивалентни.

На въпрос защо водородните автомобили не навлизат все още в масова употреба, Бурдин отговори, че проблемът е в инфраструктурата. Ако електромобилите могат да се заредят дори у дома, при водородните автомобили не е така. За да се съхрани необходимото количество водород в резервоар, е необходима водородна станция. Тя представлява компресорна станция, която компресира водорода до необходимото налягане. Това съоръжение е доста специфично. Подобна компресорна станция все още е доста скъпа и за малък мащаб все още няма смисъл. Това, което от години се говори, е, че трябва да се прескочи тази първа стъпка, която е най-трудната. Дори не говорим за една станция, а за определен брой зарядни станции на определени разстояния, за да се създаде тази критична инфраструктура, допълни доц. Бурдин. Той уточни тогава, че в транспорта се използва чист водород, за да не се повреди горивната клетка на автомобила.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X