https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоРуско знаме пред общината нажежи страстите в Дупница

Руско знаме пред общината нажежи страстите в Дупница

Скандал в Дупница, след като в Деня на Европа, кметът Първан Дангов реши да издигне пред сградата на общината руския флаг. Наред с това по озвучителната уредба бяха пуснати руски песни, възпяващи победата на Русия във Втората световна война. Дангов категорично заяви, че не е търсил провокации, но руското знаме предизвика вълна от неодобрение в Дупница.. Стигна се и до скандални ситуации – сваляне на флага три пъти и хвърлянето му в боклука от местен кандидат за депутат.

Руското знаме беше издигнато около обяд на 9 май редом до родния трибагреник и флага на Европейския съюз.

„Издигането на знамето в днешния ден не е провокация, а уважение към всичко онова, което се е случвало. Руското знаме стои редом с европейското знаме, редом с българското знаме. Това е символ как ние като член на ЕС, можем да бъдем в ЕС като ефективен партньор, и да уважаваме традициите, победата, европейските ценности и всичко онова, което ни кара да бъдем българи. Бях готов да издигна знамената и на страните победителки във Втората световна война – на САЩ, Великобритания и на тогавашния СССР, или сегашният наследник Русия, само че нямаше достатъчно пилони, които са само три. Все пак българското знаме трябва да присъства – аз съм кмет на българска община, и представлявам моите съграждани”, Първан Дангов, кмет на Дупница.

И докато руското знаме се вее, навсякъде се чуват съветски маршове, звучащи от озвучителната уредба на общината. „Песните на победата! Звуча и химнът на Европа, ако тръгнем да се борим с песните, с книгите, с културата – в това няма нищо човешко”, посочва градоначалникът, предава Нова тв.

Знамето и песните много бързо нажежиха страстите в Дупница и в града започна да се коментира живо темата за кметския прочит за почитане на 9 май. Напрежението нарасна още в момента, в който общинският съветник и кандидат за депутат Николай Табаков дойде пред общината, за да свали знамето на Русия.

„Изтичах набързо с ясното съзнание, че искам да сваля този флаг и да спра тази музика. Не успях да спра музиката, защото тя се пуска централно от общината. Беше ми отказан достъп до там, но поне успях да сваля руското знаме от централния пилон на европейския град Дупница. Свалих го, след това го сложих в подножието на пилоните, но от общината отново го издигнаха и аз връщайки се, гледам знамето отново виси горе. Наистина много се ядосах тогава, още повече че тогава звучеше руска песен, с която Съветската армия е окупирала България, и аз като български родолюбец няма как да искам тези песни да звучат от централния площад и отново свалих знамето. Вече бях толкова ядосан, че хвърлих знамето в кошчето”, посочва Николай Табаков.

В крайна сметка руският флаг остана високо развят пред сградата на община Дупница през целия ден. Издигането на знамето на Русия е предвидено само за 9 май. „На 10-и няма да го има”, увери Първан Дангов.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X