https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРумен Радев: България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора...

Румен Радев: България не приема изявления и поведение, които противоречат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ

“България не приема изявления и поведение, които противоречат както на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., така и на други международни договори, които Република Северна Македония (РСМ) е подписала”, се посочва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава, по повод на приключилата предизборна кампания в РСМ и церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на страната.

“България многократно и ясно е заявявала своята позиция, че договорите трябва да се изпълняват”, отбелязва президентът Румен Радев. Той припомня, че РСМ е страна член на НАТО, от което произтичат съответните задължения и отговорности.

“Убеден съм, че европейската перспектива на РСМ зависи от стриктното изпълнение на международните договори, по които тя е страна, както и от одобрената от Европейския съвет през юли 2022 г. Преговорна рамка, която, за сведение на отговорните институции в РСМ, няма да бъде ревизирана”, добавя Румен Радев.

Държавната избирателна комисия (ДИК) на Северна Македония обяви след заседание на 11 май окончателните официални резултати от проведените на 8 май избори за президент и нов парламент на страната. Гордана Силяновска Давкова е избрана за президент на Република Северна Македония с мнозинство от гласувалите избиратели – 561 000 гласа срещу 251 899 на нейния опонент Стево Пендаровски, обяви председателят на ДИК Александър Дащевски.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X