https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУниверситетите ще протестират заради неувеличените заплати

Университетите ще протестират заради неувеличените заплати

Синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ преминава към ефективни протести от 20 май заради неизпълнените ангажименти на правителството да увеличи университетските заплати, което трябваше да стане още от началото 2024 г. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър и медиите.

От синдиката припомнят, че в държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв., планирани за ръст на заплатите на академичния състав от 1 януари т.г. Отделно от това, с промени в закона за висше образование, заплатите на университетските преподаватели бяха обвързани със средните заплати за страната, което означава още едно увеличение. “Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. (компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от редовния премиер акад. Николай Денков). Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища, както и за повишение стипендиите на докторантите”, обясняват от синдиката, пояснявайки, че повишение на заплатите е планирано и за специализирана администрация в университетите.

“Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11 април 2024 г., вече месец е в зависимост от решението на министерството на финансите”, казват от синдиката. Оттам посочват още, че от началото на годината са проведени множество срещи на държавно ниво, инициирани както от тях, така и от ресорните министерства и комисии в парламента, като допълнителните суми са били договорени конкретно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче, всички предстоящи действия са се превърнали в “колективни бездействия”, особено от страна на министерство на финансите. “Въпреки внесените документи и изчисления от МОН, договорени със социалните партньори, за съгласуване в МФ, все още не е публикувано ПМС, въпреки приключените законови процедури. От договорените допълнителни средства за тази година към бюджетите на университетите не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в сектор висше образование и наука към днешна дата са на нива от началото на 2023 г.”, възмущават се от синдиката.

Те разкриват, че на среща, проведена на 8 май т.г. в МФ, служебният министър Петкова е поискала допълнително време и е обявила следващата среща да се проведе в петък, 10 май – с мотив необходимостта от време за верифициране на представените от МОН изчисления и осигуряване на необходимото финансиране по ПМС. “Работното заседание не се състоя по вина на МФ, с което показаха, че категорично се дистанцират от поемането на отговорност за спазване на вече обявеното, договорено на държавно ниво, и гласуваните промени закона за висше образование в Народното събрание”, казват от синдиката.

Оттам заявяват, че не приемат “нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите”, нито ще оставят министър Петкова да анулира решения и договорки, взети от социалните партньори в рамките на тристранния диалог, съгласно Кодекса на труда. “Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на 3 г. от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите. Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в държавните висши училища. Сега, в качеството ѝ на служебен министър, г-жа Петкова отказва да предостави тази сума, в нарушавайки решението на НС”.

Затова насрочват протест за 20 май – както срещу решенията на финансовото ведомство, така и лично срещу позицията на финансовия министър Петкова. “Нека уважаемите госпожи и господа министри не забравят, че елитът на България гради своята кариера благодарение на знанията и уменията, придобити от университетските преподаватели. С решенията си министър Петкова отнема правото на достойно заплащане на труда на своите преподаватели и поставя в унизително положение онези, които работят за изграждането на бъдещия стопански, политически и административен капацитет на държавата. Няма да приемем това”, казват от синдиката.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X