https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниВетовоНад 1000 гости се събраха във Ветово на татарския празник Тепреш

Над 1000 гости се събраха във Ветово на татарския празник Тепреш

За 30 -та поредна година културно-просветното дружество Асабай, с помощта на община Ветово и кмета д-р Мехмед Мехмед, организираха татарския празник Тепреш. Над 1000 гости от Турция, Унгария, Румъния, както и Шумен, Добрич, Силистра и Варна се събраха във Ветово за да отбележат както настъпването на пролетта, така и 80-годишнината от геноцида на СССР над татарите и тяхното изселване.

Всяка година, през май, татарската общност в България отбелязва празника на пролетта и надеждата. Фолклорни формации представят своята самобитна култура и традиционни носии. На празника, чийто домакин е културно-просветното сдружение на кримските татари в България „Асабай.

„Основното в празника е да се запазят традициите и да се предадат на следващите поколения“ сподели за Дарик Ерхан Хюсеин, председател на Сдружение Асабай. Той се организира от 1994 година, в различни населени места, където има татари.

В България татарската общност наброява около 5 000 души, като главно те населяват Североизточна България, а най-много са във Ветово, около 200 семейства. Всички татари в България идват от Кримския полуостров. Те се преселват в страната ни през далечните 1853-56, години, след поредната война между Османската империя и Русия. Татарите вземат страната на османците и част от тях биват прогонени от земите си.

Съборът се проведе под патронажа на кмета на Ветово д-р Мехмед Мехмед, а Движението за права и свободи е основен спонсор на мероприятието от години. Сред официалните гости бяха съпредседателят на АЛДЕ и кандидат за евродепутат Илхан Кючук, Елена Йончева, също кандидат за депутат в европарламента, водачът на русенската листа за националните избори Ализан Яхова, съпредседателят на младежката организация Танзер Юсеинов, както и областният председател на ДПС Русе Айдоан Джелил.

“Днес, 18 май 2024 г. се навършват 80 години от най-мрачния епизод в историята на кримските татари. Тази година се навършват и 35 години от трагичните майски събития, които белязаха Възродителния процес. Поклон пред паметта на всички загинали, които са дали живота си в името на свободата, която ние днес отстояваме като Движение за права и свободи. Тепреш е символ на толерантността и взаимното разбирателство, както и ярко доказателство за примера, който даваме в общоевропейската идея – единство в многообразието. Чрез емоционалния език на изкуството, всички ние, днес изпращаме своето искрено послание за мир, толерантност и разбирателство”, каза в своето обръщение кметът д-р Мехмед.

Да се видят стари приятели, да се опознаят младите хора и да сложат началото на едно ново приятелство. Именно това е смисъла на Тепреш“, каза в обръщението си към присъстващите Ализан Яхова. По думите му вече 170 години татарската общност успява да запази своите традиции и това наистина е достойно за уважение. Тя отбеляза, че татарите успяват да запазят своята самобитност заради своето единство.

“Днешният празник означава принадлежност, означава общност, означава и заедност. Години наред Движението за права и свободи налага заедността като начин на правене на политика. Днес заедността означава още нещо-заедно с вас ние можем да осъществим политиката на ДПС за един по-добър живот. Заедно можем да го направим след няколко дни с бюлетина 28 и за една по-силна Европа.” заяви Ализан Яхова.

Присъстващите почетоха с молитва паметта на загиналите татари по времето на Сталин – на 18 май 1944 г. с негова заповед са депортирани над 200 000 кримски татари.

В рамките на събора фолклорни формации представиха татарски песни и танци, а възрастни жени приготвиха кулинарни тестени специалитети за почерпка на гостите.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X