https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиПроговориха психолозите, убедили бившия полицай от Пловдив да се предаде

Проговориха психолозите, убедили бившия полицай от Пловдив да се предаде

Пред NOVA проговориха психолозите, които убедиха барикадиралият се в дома си бивш полицай от Пловдив да приеме присъдата си.

Те определиха решението на Венцислав Караджов да се барикадира като импулсивно. По същия начин обаче той е можел да скочи през балкона, след като първоначалните му заплахи за самоубийство с огнестрелно оръжие са били разколебани от психолозите.

Над 10 часа продължиха преговорите, като за връзка с бившия полицай е използван негов близък човек.

„За мен и моя екип започна с позвъняване от старши комисар Чергов – ръководителят на Областна дирекция – Пловдив, който съобщи, че има критичен инцидент и помоли за съдействие от наша страна. Съответно аз се свързах с колегите и между 18:30-19:00 часа бяхме пред дома на г-н Караджов”, заяви ст. инспектор Нели Костадинова, началник сектор „Психолаборатория” – Пловдив.

„Информацията, която получихме на място, е, че има барикадирало се лице, което е получило присъда – доживотна, и не желае да напуска дома си. Беше сам в дома си, нямаше други лица. Заплашваше, че ще се случи нещо лошо или неприятно, ако има навлизане в имота му. Беше се барикадирал и не искаше да излезе”, разказа инспектор Костадинова.

„Доколкото аз съм информирана, твърдеше, че има боеприпаси. Всяка една отправена заплаха, ние я приемаме на сериозно. Той твърдеше, че има боеприпаси и ако има нахлуване в неговия дом, ще предприеме действия и мерки, които ще нарани освен себе си и други хора”, обясни инспектор Костадинова.

„Преговорите продължиха до сутринта. Докато той не съобщи, че е съгласен и готов да излезе и да се предаде. Преговорите се осъществяваха през други хора, доверени на него лица и чрез наше съдействие”, обясни още инспектор Костадинова.

„Опитвахме различни стратегии и начини, чрез които бихме могли да го убедим да се предаде. В крайна сметка това се получи”, каза инспектор Костадинова.

„Отчаян човек, човек, който няма какво да губи. Човек, който се чувства притиснат до ъгъла”, коментира още тя.

„Когато човек е отчаян, му минават различни эхипотези и пътища. В случая конкретно се стигна дотам, че той видя някаква светлина в тунела, в крайна сметка, за да не реализира суицид, или да направи нещо, което да застраши наши служители”, обясни инспектор Костадинова.

Тя е категорична, че няма политика да се обещават неща, които не могат да бъдат изпълнени.

„Това са разговори и преговори, ние чуваме и слушаме лицето какви са неговите потребности и желания и какво бихме могли да удовлетворим и подпомогнем. Разбира се, в рамките на закона”, обясни още инспектор Костадинова.

Бившият полицай е звучал адекватен по време на преговорите.

„Екипът, който беше на място, му даде причина да живее, да излезе с достойнство”, смята инспектор Костадинова.

Човек, когато е в криза, би могъл да се опита да се самоубие, обясни още тя. „Ако е опитал да реализира един път суицид, би опитал да реализира отново. Въпросът е дали ще изпадне отново в криза, самата криза предизвиква такъв тип поведение”, каза инспектор Костадинова.

„Заплашваше не със суицид, а че ако влязат други лица в дома му, ще направи така, че и той, и други лица да напуснат този свят”, обясни още инспектор Костадинова.

В такива ситуации се действа с търпение, обясни още тя.

„Много трудно се взе решение каква линия да се поеме”, обясни ст. комисар Иво Бешков, директор на Института по психология на МВР.

„Със смъртта свършва всичко. Човек трябва да има възможност да се бори и му дадохме шанс да преосмисли взетото първоначалния етап решение”ы обясни комисар Бешков.
„Излизайки, имаше причина да живее. Това, което се случи, беше да изговори ситуацията, в която се намира и да види, че винаги има някакъв шанс, когато човек е жив, че може да се бори”, обясни още той.

„Този човек и към този момент твърди, че е невинен. В известен смисъл може да се приеме, че той е по-скоро зов да докаже, че е невинен”, казва комисар Иво Бешков.

„В тази ситуация на мен самият ми е трудно да си я представя аз как бих се чувствал при положение, че знам, че ще прекарам остатъкът от живота си в затворено помещение”, коментира още той.

„Това са импулсивни действия, определено. Заплахите, че ще нарани себе си, първоначално. След това, че със себе си ще повлече още хора, които също са невинни, са импулсивни действия”, обясни още комисар Иво Бешков.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X