https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоАдв. Силвия Петкова съветва какво да правим при фалшивоположителен тест за дрога...

Адв. Силвия Петкова съветва какво да правим при фалшивоположителен тест за дрога на пътя

Фалшивоположителен тест за наркотици на пътя – това означава проблем, без книжка, без кола, понякога и без работа. И всичко това е така, защото тестовете са обработват бавно. А накрая, когато излезе фалшивоположителен, проблемите са само за потърпевшия. Какво да направим, за да се защитим, обяснява пред “Факти” адвокат Силвия Петкова.

– Адвокат Петкова, темата с фалшиво положителните тестове на водачите не спира да е актуална. Нека обясним какво задължително трябва да направим, ако тестът „светне“…

– Първо и най-важно: при никакви обстоятелства не трябва да се шофира под въздействието на алкохол и/или наркотици. В случай че водачът, който е получил положителен резултат от полицейския тест, не е употребил наркотици, необходимо е да следва следните стъпки:

1 – да не предава доброволно автомобила си; полицията има правомощия да го изземе с протокол за изземване, за което действие се изисква предварително съдебно разрешение или последващо съдебно одобрение, както и присъствието на поемни лица; доброволното предаване препятства възможността да се търси обезщетение за времето, в което водачът е останал без автомобила си;

2 – да възрази, ако полицейските служители отбележат в протокола от проверката признаци на неадекватно поведение; водач, който не е употребил наркотични вещества не може да има външни признаци, реакции и поведение за употреба, но много често полицейските служители попълват невярна информация в тези протоколи с цел оправдаване на проверката. Освен че попълват невярна информация в протоколите, тази информация в масовия случай потвърждават и в съда, когато бъдат призовани като свидетели при обжалването на заповедите за отнемането на книжката и/или временното прекратяване на регистрацията на превозното средство. В практиката си съм имала много случаи, в които при разпит полицейските служители, извършили проверката, сочат, че водачът бил в неадекватно състояние, превъзбуден, със зачервени очи, треперещ и т.н. и това ги “усъмнило”. Впоследствие, когато тестът излезе отрицателен и се окаже, че нищо от това не е вярно, последици за полицейския служител няма. А би следвало в тези случаи да се носи наказателна отговорност за лъжесвидетелстване;

3 – да настоява да бъде придружен до лечебно заведение за даване на биологична проба (кръв и урина); често пъти полицейските служители се опитват да убедят водача, че няма смисъл да дава проба с аргументи, че ако не даде, всичко ще мине по-бързо, ще се “отърве” само с глоба или пък че ако е употребил дори и месец преди проверката, това ще се отрази в резултата от биологичната проба и “ще стане по-лошо. Нищо от това не е вярно. Ако водачът не е употребил наркотични вещества, не носи отговорност, съответно няма какво “да свърши по-бързо”, нито има от какво да се “отърве”. В практиката си съм изслушала буквално стотици токсикохимични експертизи и нито веднъж не чух експерт да потвърди, че наркотично вещество може да се задържи в кръвта за един месец. Най-дългият период, на който съм попадала в практиката си, е 10 дни, като в кръвта и урината на водача беше открит неактивен метаболит на тетрахидронабинола. Тази стъпка е важна не само за водачите, които не са употребили наркотици въобще, но и тези, които макар и да са употребили, са го направили повече от 48 часа преди проверката. Продължавам да държа на вътрешното си убеждение, че човек, който не се намира под въздействието на наркотици, а оттам не застрашава ничий живот или здраве, да носи наказателна отговорност противоречи на всички принципи на наказателното право.

4 – МНОГО ВАЖНО! Да обжалват пред съда заповедта за задържане (ако са били задържани), заповедта за отнемане на книжката и заповедта за прекратяване регистрацията на автомобила (ако е собственост на водача).

– Защо е важно да се обжалва в 14-дневен срок?

– Обжалването в 14-дневния срок е важно от гледна точка на последващото обезщетение. Законът постановява, че обезщетение се присъжда за незаконосъобразни актове на администрацията. Незаконосъобразността може да се установи само от съд. В случай, че заповедта за задържане не бъде обжалвана, възможността да се получи обезщетение за времето, прекарано в ареста, ОТПАДА ИЗЦЯЛО.

Що се отнася до заповедите за отнемането на книжката и временното прекратяване на регистрацията на превозното средство, ако 14-дневният срок за обжалване бъде пропуснат, признаването на незаконосъобразност е възможно само в една хипотеза – ако актът бъде оттеглен. За оттеглянето е необходим нарочен акт на издателя на заповедта, какъвто в масовия случай не се издава. Едновременно с това, не съществува достъпен и бърз правен механизъм да бъде мотивиран издателят да оттегли заповедта си. В случаите, в които заповедите не бъдат обжалвани своевременно и впоследствие не бъдат оттеглени от издателя им, съдът няма да присъди обезщетение за оставането без книжка и без възможност за ползване на автомобила.

– Колко дела вече има за обезщетение след фалшивоположителни тестове, а след това кръвната проба е отрицателна?

– В кантората, която управлявам, в момента имаме 16 висящи дела за фалшиво положителни проби, по които или очакваме резултатите от биологичните проби, или сме в процес на претендиране на обезщетение за фалшиво положителна проба. Имаме и 9 приключени дела, като по две от тях съдилищата са отказали присъждането на обезщетение именно поради това, че заповедите не са били обжалвани в 14-дневния срок и не са били оттеглени от издателя им.

– За какво може да се претендира като обезщетение?

– Размерът на обезщетението зависи от конкретно претърпените вреди – имуществени (загуба на доходи или пропускане да се реализират доходи) и неимуществени (стрес, притеснение, проблеми с близките, които се съмняват да не би действително да са употребени наркотици, а лицето да не иска да си признае и т.н.). Най-ниското обезщетение, което сме претендирали е 900 лв., а най- високото – 106 000 лева.

– Какво показва практиката. Какво дава най-често фалшивоположителен резултат на пътя?

– От гледна точка на вид наркотични вещества, за които най-често се получава фалшиво положителна проба – това са амфетаминът и метамфетаминът. От гледна точка на това какво причинява фалшиво положителните проби, факторите са десетки: неправилно съхранение на тестовите касети, неспазване на правилата на производителя за взимане на пробите, употреба на храни, напитки, дъвки или цигари непосредствено преди проверката, употреба на лекарства без лекарско предписание (напр. за облекчаване на симптоми на настинка и грип, както и противоалергични лекарства, съдържащи псевдоефедрин или псевдоефедринов хидрохлорид), на силни болкоуспокояващи, на сънотворни, на антидепресанти, на локални анестетици и др.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X