https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоНа 26 май ще е синодалният избор на Сливенски митрополит

На 26 май ще е синодалният избор на Сливенски митрополит

“На 26 май ще бъде синодалният избор на нов Сливенски митрополит”, заяви пред БНТ Варненският митрополит Йоан, който е начело на Сливенската епархия до избор на нов владика. Светият синод ще трябва да избира между двама от най-влиятелните митрополити – епископ Арсений, сочен за дясната ръка на пловдивския владика Николай и епископ Герасим.

Интригата около избора на Сливенски митрополит се заплете след вота вчера, след като се появи спор около невалидните бюлетини.

“Изборът мина спокойно, съвсем открито, отново беше заснеман и излъчван на патриаршеския сайт.След приключването на избора имаше подписи на петима души, които подписаха с особено мнение. Въпросът даде оттам, че в самото начало на избора бяхме приели варианта да се заграждат имената на съответните кандидати”, обясни митрополит Йоан.

Имало е едно възражение за една от бюлетините, защото не е била правилно отбелязана. Общо невалидните бюлетини са били 5.

“На първия тур резултатът е 26 гласа за Знеполския епископ Арсений, друг кандидат не получи изискуемото мнозинство от 22 гласа. След като една от бюлетините беше на възражение, станаха 26 гласа. При втори тур Мелнишкият епископ Герасим е с 25 гласа”.

Считано от днес, духовниците имат 3 дни за подаване на жалби съгласно изискванията на устава. На 23 май ще бъде проведен отново епархийски съвет.

“Разглеждаме цялата преписка, окомплектоваме я с постъпилите жалби и тя постъпва в Светия синод – оттам думата е тяхна. На 26 ще бъде синодалният избор”, каза митрополит Йоан.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X