https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораРумен Радев: Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий,...

Румен Радев: Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий, трябва да продължим да пазим нашата писменост, култура и вяра

“Днес, като преки наследници на делото на Кирил и Методий, трябва да продължим да пазим нашата писменост, култура и вяра, защото те са нашият безценен принос към европейската цивилизация”, каза президентът Румен Радев в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на славянски език. Държавният глава присъства на Божествена света литургия, отслужена на централния олтар на базиликата от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний.

“Те преведоха народа ни през най-тежките изпитания и утвърдиха България като държава”, добави президентът.

Румен Радев припомни, че папа Адриан II приема в “Санта Мария Маджоре” светите братя Кирил и Методий, благославя ги, провъзгласява ги за “равноапостолни” и освещава носените от тях духовнослужебни книги. “Папата извършва един невероятен за своето време демократичен акт – като на практика отменя триезичната ерес – богослуженията да се извършват само на латински, гръцки и еврейски. Тогава отваря вратата много други славянски народи да се приобщят към православната вяра”, каза държавният глава.

“Като българи може само да бъдем горди от далновидността и държавническия размах на княз Борис I, който приема в България учениците на светите братя Кирил и Методий и създава книжовни школи в Охрид и Преслав. Така започва и „Златният век“ на българската култура, духовност и писменост”, посочи Румен Радев.

“Само българите и българската църковна общност може да извършва богослужение и пълна света литургия върху централния олтар на всички места, където са служили свитите братя”, каза отец Иван Иванов. “Имаме тази уникална възможност, това е изключителна привилегия само за българите, заяви той. Извършвам моето служение с благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в Рим и съм отговорен за българите тук, за българските църковни общности в Италия”, обясни отец Иван Иванов.

В базиликата „Сан Клементе“ президентът поднесе цветя в параклиса с мощите на Св. Кирил и се поклони на гроба на Светеца.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X