https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоУстановиха нерегламентирани разливи и органично замърсяване в „Оргахим“

Установиха нерегламентирани разливи и органично замърсяване в „Оргахим“

Нерегламентирани разливи и органично замърсяване са установени в локалната пречиствателна станция за отпадни води на русенско предприятие, съобщи главният експерт по връзки с обществеността в Регионалната инспекция по околната среда и водите Рени Петрова. Тя добави, че това се е случило по време на контролна проверка в извънработно време в „Оргахим Резинс“ АД от екип на екоинспекцията.

Към момента на проверката, която е започнала в 18:45 ч. вчера, не са постъпвали сигнали от граждани, но на входа на производствената площадка на фирмата за производство на смоли, лакове и бои са се усещали миризми на органични вещества. Петрова уточни, че в събирателната камера на локалната пречиствателна станция за отпадни води е установено наличие на „химически продукти във вид на плаваща консистенция с ръждиво-кафяв цвят, като същата е наблюдавана в утаителите на станцията“.

Взети са две водни проби, които ще се изпитват в Регионална лаборатория – Русе при Изпълнителната агенция по околна среда. Отпадъчните води ще се проверяват и по органични показатели от експерти в Бургас, уточниха от екоинспекцията в крайдунавския град.

На проверяваната фирма са дадени предписания да представи информация за причините за констатираните редовни нерегламентирани разливи и наличието на органично замърсяване в локалната пречиствателна станция. Другото предписание от РИОСВ е операторът да осигури лице за контакт, което да оказва съдействие в рамките на 24 часа в денонощието и да се отзовава при проверки на инспекцията в рамките на 10 минути след пристигане на екипа за извънредна проверка.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X