https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоБардове от България, Чехия и Нидерландия гостуват заедно в София, Русе и...

Бардове от България, Чехия и Нидерландия гостуват заедно в София, Русе и Бургас

Бардове от България, Чехия и Нидерландия гостуват заедно в София – на 31 май в Swingin’ Hall, Русе, – 2 юни, и Бургас – 1 юни, съобщават организаторите.

„Малко след празника на нашата писменост и култура, започва турне, каквито отдавна не са се случвали в родината ни. Неколцина поети с китара поемат на път, превръщайки поезията в песен и за пореден път доказвайки пред публиката, че българският език е прекрасен и много богат материал за изтъкаване на мелодични и докосващи сърцето произведения. Заглавието на турнето обаче е на английски, по простата причина, че в него участват и двама гости от чужбина“, разказва Виктор Макаров. Той е инициатор на Present-Day Troubadours (Съвременните трубадури) и един от участниците в проекта.

Другите пътуващите творци са Пламен Сивов (от квартета „Точка БГ“), Радо Михов, Пламен Димитров, специалните гости са Лус ван Схайк и Хонза Бартошек.

„Формалният повод за турнето са именно чуждестранните гости. През 2022 г. Лус спечелва второто място в конкурса на Sofia Singer Songwriter Fes. Наградата, която получава, е звукозаписно време в софийското „Ретро студио“ и така се появява българската версия на песента ѝ Being Here (Да бъдеш тук) в превод на Пламен Сивов. Премиерата на българско-нидерландско-чешката песен е ден преди началото на турнето и, разбира си, ще я чуем на живо по време на турнето“, разказва Виктор Макаров.

В Бургас към трубадурите ще се присъедини Теодора Станчева с групата ѝ „Прегърнат облак“ (A Cloud Embraced), с авторски песни на няколко различни езика. Станчева е и основен вокал в „Да бъдеш тук“. Другата бургазлийка на сцената ще бъде Мариана Добрева – рок певица, която се изявява и като поетеса с китара.

В Русе към гастролиращите бардове се присъединяват двама актьори от местния куклен театър – Митко Пишев и Све Станчева, изпълняващи авторските си песни като дует „Послепис“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X