https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоЛюбопитноЕлектрическите коли са три пъти по-опасни за пешеходците

Електрическите коли са три пъти по-опасни за пешеходците

Проучване на произшествията във Великобритания показва, че електрическите автомобили са много по-опасни за пешеходците. В града рискът дори e до три пъти по-висок, отколкото при кола с двигател с вътрешно горене.

Британското проучване, публикувано в Journal of Epidemiology and Community Health, обхваща милиарди изминати километри не само от чисто електрически возила, но и на плъгин хибриди.

Причината за повишения риск от електрическите автомобили е ясна: за разлика от моделите с двигатели с вътрешно горене, електрическите коли са безшумни, особено при ниски скорости. Едва от 20 км/ч се чува шумът от търкаляне на гумите, но под тази скорост е трудно да се разпознаят, което увеличава броя на инцидентите. „Електрическите автомобили представляват опасност за пешеходците, тъй като е по-малко вероятно да бъдат чути от бензиновите или дизеловите автомобили”, заключава Фил Едуардс, един от изследователите, ръководили проучването.

От юли 2019 г. всички продадени нови електромобили в Европа трябва да издават звук (бръмчене или акустичен сигнал) при ниска скорост, за да сигнализират за присъствието си. Напоследък системите за откриване на пешеходци станаха широко разпространени, което прави възможно контролирането на автоматично спиране в случай на непосредствена опасност при много от моделите. Тези системи за безопасност най-често са част от стандартното оборудване на електрическите превозни средства и вече се предлагат дори за продажба на стари автомобили.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X