https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоСветият синод избира Сливенски митрополит

Светият синод избира Сливенски митрополит

Светият синод ще избере нов митрополит на Сливен и околията между знеполският епископ Арсений и мелнишкият Герасим.

До тук се стигна, след като вчера (25 май) Светият синод легитимира избора, който беше взет на 19 май.

Знеполският епископ Арсений е на 37 години. Ръкоположен е в епископски сан от покойния Сливенски митрополит Йоаникий.

Арсений е най – младият епископ в Българската православна църква.

Той е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” – специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия Синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

Тогава Арсений е 28-годишен. Според устава на Българската Православна църква за епископ може да бъде ръкоположен духовник, който е навършил 35 години. Тъй като Арсений е преминал другите степени в каноничното служение, ръкополагането му в епископски сан става с решение на Светия синод и благословията на Патриарх Неофит.

Мелнишкият епископ Герасим е ръкоположен за епископ през 2016 година лично от патриарх Неофит. Епископ Герасим е главен секретар на Светия синод.

Герасим е роден на 2 ноември 1979 г. в София със светското име Александър Георгиев Георгиев. Завършил е 31-во средно училище за чужди езици и мениджмънт „Иван Вазов” в София, както и Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов”.

На 9 декември 2009 г. е постриган за монах с името Герасим в Дивотинската света обител „Св. Троица”. Ръкоположен е в йеродяконски и в йеромонашески чин от тогавашния Знеполски епископ Йоан (сега Варненски и Великопреславски митрополит). По решение на Светия Синод Герасим е изпратен на специализация в Москва, която завършва успешно, като през юни 2017 г. защитава магистърска теза по „Теология“.

На 17 септември 2014 г. е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод от същия ден е назначен за негов главен секретар. По решение на Светия Синод от 20 май 2016 г. е назначен за председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“. По единодушно решение на Светия Синод от 14 декември 2016 г. е хиротонисан за епископ с титлата Мелнишки на 18 декември 2016 г. в “Св. Александър Невски”, като продължава своето служение на главен секретар на Светия Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X