https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПрезидентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие

Държавният глава Румен Радев връчи държавни отличия на петима българи за принос към икономическото развитие на България. На церемония в Гербовата зала в президентството с орден „Стара планина“ първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. Президентът удостои проф. д-р Лалко Дулевски с орден „За гражданска заслуга“ първа степен за заслугите му за укрепване на Икономическия и социален съвет като демократична институция. Доц. д-р инж. Никола Добрев получи Почетния знак на президента за изключителните му постижения в областта на металургията и управлението на Комбината за цветни метали – Пловдив, за меценатската му дейност в подкрепа на българската култура и изкуство.

Макар всички вие да работите в различни икономически сфери, има нещо, което ви обединява и това е вашият съществен принос за социалната и бизнес среда на България – с тези думи Румен Радев се обърна към отличените. Показателен за вашия успех е фактът, че предложенията за вашето удостояване с най-високи държавни отличия са от авторитетни инициативни комитети, от личности с високо обществено признание и са подкрепени от всички компетентни държавни институции, посочи президентът. Споменавайки годините на прехода и приватизацията, Радев подчерта, че е имало българи, останали верни на своята визия, които са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитие на България като модерна и индустриална държава.

„Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници“, каза също президентът. И добави: Тези предприятия са не само важна част на тази добивна и преработвателна индустрия, но имат и съществен принос за гарантиране на нашата суровинна и икономическа независимост.

Днешната церемония е израз на признанието на обществото ни за вашата всеотдайна дейност не само като мениджъри и собственици на успешен бизнес, не само като водещи икономически анализатори, но и като хора, които продължават да бъдат активно ангажирани с дебата за икономическия възход на страната, които са социално ангажирани с проблемите на обществото ни чрез важни културни, образователни, хуманитарни и общински каузи, заяви в заключение Радев. Той пожела на петима отличени българи здраве, лични успехи и „нови амбициозни цели в името на просперираща България“.

В речта си от името на наградените Красимир Дачев акцентира върху персоналната отговорност, която носят за своята работа отличените.

„За щастие не сме политици, ние се занимаваме в реалния сектор“, отбеляза той. Дачев подчерта, че се чувства горд да е в компанията на заслужили българи.

Церемонията беше открита с химна на Република България. Тя приключи с обща снимка на президента и наградените.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X