https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоКЕВР може да повиши цената на тока за бита от 1 юли...

КЕВР може да повиши цената на тока за бита от 1 юли с повече от предвиденото

Цената на електроенергията може да се повиши от 1 юли с повече от очакваните средно 1,34%, предвидени от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно след откритото заседание на регулатора, в което бяха изслушани енергийните дружества. Причината е геополитическото напрежение, което повишава цената на електроенергията и на природния газ в последните дни.

Ако тенденцията се запази и измененията са съществени, то и изчисленията на КЕВР ще бъдат коригирани. Това ще се отрази и върху цената на топлинната енергия. На базата на прогнозите до края на май от КЕВР чакат намаление със средно малко над 8 на сто.

От комисията съобщиха, че след анализа на заявленията на производителите на електроенергия, разпределителните и електроснабдителните дружества цената на тока от новия регулаторен период (1 юли 2024 г. – 30 юни 2025 г.) ще се повиши с 1,34%, като най-много това ще бъде за клиентите на дружествата на Електрохолд (с 2,74%). За дружествата на EVN България повишението е от 1,46%, а за Енерго Про има намаление под 1%.

По време на изслушването от Електоенергийния системен оператор (ЕСО) предупредиха, че изчислената цена за пренос може да се окаже нереална на фона на сложната геополитическа обстановка. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче отбеляза, че прогнозите се правят на базата на нормативни изисквания – анализи на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) и на регионалните пазари.

Членът на работната група Пламен Младеновски призна за ръста на цените и допълни, че докладите могат да бъдат променени преди окончателното решение за цената на тока и парното.

По време на заседанието от Националната електрическа компания (НЕК) възразиха срещу определените квоти за произведената енергия от водните централи. От КЕВР обясниха, че в методиката е заложен период от 11 години назад при определяне на квотите, тоест в прогнозата е включена и ПАВЕЦ Чаира, макар че тя би могла да заработи частично и едва към края на 2024 г.

От Фонда “Сигурност за електроенергийната система” (ФСЕС) отчетоха, че последните години са най-тежките за институцията досега. Заради войната в Украйна има промяна в търсенето и предлагането на енергоресурси, повече ВЕИ и други фактори, които влияят пряко на приходната част на фонда, а по отношение на разходите – има включени компенсации за бизнеса и бита заради скъпата енергия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X