https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоПенчо Милков откри Фестивала на драконовите лодки

Пенчо Милков откри Фестивала на драконовите лодки

Днес в Лесопарк „Липник“ започна първият за Русе Фестивал на драконовите лодки. Събитието е организирано от Община Русе и Сдружение „Драконови лодки“ под патронажа на кмета на община Русе. Фестивалът бе открит от кмета Пенчо Милков и госпожа Уан Мин, съветник в посолството на Китайската народна република в България. Двамата изпълниха традиционния ритуал по боядисване на очите на драконите на лодките, с което официално започна състезателната част.

„Днес се сбъдва една голяма мечта, за която работим от няколко години. Фестивалът е не просто спортна проява, характерна за Китай и Азия, а събитие, учещо хората да създават чувство на приятелство и на общност“, каза в приветствието си кметът. Той изрази своята благодарност към китайското посолство за помощта, която оказва на Община Русе за провеждането на състезания с драконови лодки в града.

По думите на госпожа Уан Мин топлотата и гостоприемството са допринесли за успешните съвместни инициативи. Тя не пропусна да изтъкне и предимствата на общинската база в Лесопарк „Липник“, която спомага състезанията да преминат при отлични условия.

Откриването на фестивала бе уважено от заместник-кметовете на община РусеБорислав Рачев, Енчо Енчев и Димитър Недев, Ян Тиен — секретар по образователната дейност, и Пън Ю — секретар по културната дейност в китайското посолство в България, директорът на ОП „Спортни имоти“ Лачезар Иванов, народният представител Иван Иванов, експертът към Министерството на младежта и спорта Елеонора Горубанова и общинският съветник Пламен Рашев. Присъстват множество русенци и гости на града.

В състезанието с драконови лодки се включиха 15 отбора – 12 с екипаж от 10 души и 3 с по 20 гребци, които трябва да изминат дистанцията от 200 метра. Участниците бяха преминали предварителни тренировки.

Днес в 18:30 часа на сцената ще се качат специалните гости на фестивала – младите поп звезди Алекс и Влади. Час след тях присъстващите ще могат да се насладят на изпълненията на монголската група „IH TSETSN”.

В неделя фестивалът ще продължи с културна програма от 10:00 часа, като час след това ще започнат полуфиналите в надпреварата с драконови лодки. Финалите ще са в 13:30 часа, а програмата на събитието ще приключи с награждаването от 14:00 часа.

Фестивалът предлага богата китайско-българска програма с музикални и танцови изпълнения, творчески работилници, занаятчийски изкуства, арт базар, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кулинарни изложби, места за храна и напитки и други забавления.

За улеснение на гражданите и гостите на фестивала, Община Русе организира допълнителен транспорт до Лесопарк „Липник“ с маршрут: Централна ЖП гара – улица „Борисова“ – булевард „Скобелев“ – булевард „Липник“ – село Николово – Лесопарк „Липник“ (обръщалото до малкото езеро) и обратно.

Часове на тръгване:

На 22 юни (събота):

  • От Централна ЖП гара – 10:00; 13:00; 15:00 и 18:00 часа.
  • От Лесопарк „Липник“ – 11:00; 14:00; 16:00 и 19:00 часа.

На 23 юни (неделя):

  • От Централна ЖП гара – 10:00 и 13:00 часа.
  • От Лесопарк „Липник“ – 11:00 и 14:00 часа.

Курсовете ще се изпълняват от „Общински транспорт Русе“ ЕАД, като автобусите ще спират на всички установени спирки на градския транспорт по маршрута. Всички редовни курсове по линията Русе-Николово-Долно Абланово-Просена ще се изпълняват с влизане в Лесопарк „Липник“ с маршрут: Автогара „Изток”, улица „Потсдам”, улица „Никола Петков”, улица „Тулча”, улица „Доростол”/улица „Плиска”, булевард „Съединение”, булевард „Цар Освободител”, булевард „Липник”, село Николово, Лесопарк „Липник“, Долно Абланово, Просена и обратно.

Часове на тръгване:

  • от Русе – Автогара „Изток“: 07:30; 09:30; 12:00; 14:00; 17:00; 19:00; 21:00 часа;
  • от Николово: 10:10 часа;
  • от Просена: 06:40; 08:30; 13:00; 15:00; 18:00; 20:00 часа.

Фестивалът на драконовите лодки в Русе не само предлага спортни и културни изживявания, но и създава платформа за международно сътрудничество и обмен на традиции и ценности между България и Китай.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X