https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
НачалоКримиМъжът от Самъртън

Мъжът от Самъртън

Мъжът от Самъртън

Мъжът от СамъртънТялото на неизвестен мъж, на видима възраст около 40 години, е открито в ранните часове на 1 декември 1948 г., на плажа на Самъртън Бийч в Австралия.

Той лежал по очи, с наполовина изпушена цигара, добре облечен – с костюм, малко по-дебел от нужното за сезона, без никакви признаци от насилие или борба. Дрехите му били с изрязани етикети, липсвали документи за самоличност и не е открита информация за него в нито една база данни.

Разследващите не успели да разберат нито кой е човекът, нито от какво е починал.

След като в таен вътрешен джоб на панталона му откриват бележка с текст “Tamám Shud”, мистерията става още по-голяма. Текстът е проследен до рядко издание на книгата “Рубаят” от Омар Хаям, на гърба на която имало някакъв шифър. Много специалисти са се опитали да разбият кода, но без успех.

Мъжът от Самъртън

Темата на Рубаят е, че човек трябва да живее пълноценно и да не съжалява, когато земният му път свърши. Това кара полицията да предположи, че мъжът се е самоубил с отрова, въпреки че няма доказателства в подкрепа на теорията. В книгата липсват думите „Tamám Shud“ на последната страница, а тестовете показват, че листчето е откъснато именно от там.

Постоянно се спекулира, че мъртвият е шпионин, поради обстоятелствата и историческия контекст на смъртта му. Най-малко два обекта, относително близо до Аделаида, представляват интерес за шпиони: урановата мина на Радиум Хил и англо-австралийско военно изследователско съоръжение.

Самоличността и причината за смъртта на този човек си остават загадка и до днес. Случаят все още е отворен и много хора все още продължават да работят по него.

 

Превод и редакция: Нова България

spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X