https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorized"Булгаргаз" се издължи на топлофикациите за по-евтиния газ

“Булгаргаз” се издължи на топлофикациите за по-евтиния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране имаше задължението да изпрати в Народното събрание информация как “Булгаргаз” възстановява суми на своите клиенти по договорените през пролетта с “Газпром Експорт” по-ниски цени за газа.

Промяната влезе в сила със стара дата – от август 2019 година, и това наложи на газовата компания да върне част от средствата за покупката на природен газ. Преди дни енергийният министър Теменужка Петкова изчисли, че договорът с “Газпром” от пролетта е имал положителен ефект върху икономиката и потребителите, който се изчислява на 324 млн. лева.

От заседание на регулатора е видно, че задължението, заложено в Закона за енергетиката, е изпълнено. Експертите са получили информация за платените суми, но на този етап тя не е публично достъпна.

В дискусията по казуса обаче става ясно, че “Булгаргаз” е изпълнила задължението си към топлофикационните дружества.

Един от най-големите длъжници на компанията – “Топлофикация София”, не е получил възстановяване на суми за покупката на газ в периода 5 август 2019 година – 30 март 2020 година, защото те са били прихванати от задълженията му.

От проверките на КЕВР е видно, че столичното дружество дължи към 8 млн. лева на своите клиенти за договорената по-ниска цена и мотивира неизплащането им с удължения срок за обжалване на изравнителните сметки.

Експертите на енергийния регулатор отчитат още, че всички топлофикационни дружества в страната са предприели действия по възстановяване на сумите за своите клиенти. Въпреки оплакванията в медиите обаче броят на официално подадените жалби е малък – към 130 жалби са подадени от Омбудсмана и 150 в КЕВР.

Регулаторът ще задължи топлофикационните дружества да отчитат изплащането на сумите, докато не бъдат изчистени задълженията.

От разискванията става ясно още, че до средата на октомври “Булгаргаз” не е възстановила суми само на три свои клиента. Причината е, че те оспорват определения размер и не са подписали споразумение за това. На 16 октомври с едно от дружествата е постигната договорка и предстои изплащането на надвзетите суми за периода 5 август 2019 г. – 30 март 2020 г.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X