https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияНад 1,2 млрд. лв. спестили от "Булгаргаз" на клиентите си от началото...

Над 1,2 млрд. лв. спестили от “Булгаргаз” на клиентите си от началото на 2020 г.

Това става ясно от съобщение на обществения доставчик, като само за януари ползите са в размер на 339 млн. лв.

За януари тази година “Булгаргаз” очаква да предостави ценово предимство на клиентите си в размер на 339 млн. лв.

Това съобщават от обществения доставчик в писмо, в което коментират и начина, по който ценообразуват на регулиран и нерегулиран пазар.

От горното става ясно, че ако клиентите на дружеството купуваха природния газ на средноевропейски цени, то те щяха да платят тази и тази сума. За миналата година общо клиентите на дружеството са платили с 675 млн. лв. по-малко спрямо конкурентите си в други страни от ЕС купуващи синьо гориво на борсови цени.

За 2020 г. ценовото предимство на газа от “Булгаргаз” е довело до спестени 202 млн. лв. за българския бизнес, топлофикациите и газоразпределителните предприятия. Така общата сума на ползите дефинирани от “Булгаргаз” са 1,2 млрд. лв.

В петък “Булгаргаз” стана обект на проверка от страна на ДАНС и ГД „Национална полиция“. В общественото пространство се появиха мнения , че тя е свързана със скандалите, че дружеството изнася на ниски цени природен газ от хранилището в Чирен и заради договорите му касаещи доставките на природен газ.

От дружеството тогава заявиха, че съдействат на разследващите органи и че това е начин истината да излезе наяве.

Към настоящия момент “Булгаргаз” изпълнява лицензионните си задължения за гарантиране на доставките за страната чрез сключени договори с руския и азерския доставчик, както и чрез добив на количества от ПГХ Чирен, нагнетени през летния сезон, посочиха още от дружеството.

“Булгаргаз” извършва своята дейност на регулиран пазар – по регулирани от КЕВР цени на крайните снабдители на природен газ; лице, на което е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X