https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedМОН: Заразените педагогически специалисти до момента са 1499, а починалите –...

МОН: Заразените педагогически специалисти до момента са 1499, а починалите – 25

МОН: Заразените педагогически специалисти  до момента са 1499, а починалите – 25

„Българските учители изпитват страх от случващото се във връзка с пандемията“, каза Юлиян Петров от синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. Огромна част от учителите се притесняват да работят в реална обстановка. 79,4% са „за“ изцяло преминаване към електронна форма на обучение. Данните на МОН показват, че заразените педагогически специалисти в училищата и детските гадини до момента са 1499, или 1,67%, а починалите – 25.

Сред учениците положителни са 682-ма, или 0,07%, а карантинираните – 15 392, или 1,64%. Според Юлиян Петров тези данни показват, че системата би трябвало да продължи да работи нормално.

Сред учителите няма нагласа за масово подаване на оставки, каза Ивелина Найденова, гимназиален учител в 138 СУ “Проф. Васил Златарски”. „Ние не сме поставяли такива условия. Няма паника, но сме притеснени от препълнените болници“, каза тя. Според нея дистанционната форма на обучение работи.

С това мнение обаче не се съгласи Лилия Божкова, която е родител на гимназист. По думите й тази форма е симулиране на дейност, защото образователният процес е сведем до минимум. „Часовете са намалени, отделя се прекалено много време, докато учителите проверят присъствието на учениците. Дали камерите и микрофоните са включени и работят. Знанията, които нашите деца се очаква да получат, не ги получават“, смята Божкова. Тя заяви, че е категорично „за“ присъствена форма на обучение. Ивелина Найденова обаче обясни, че часовете не са намалени и това може да се провери.

„Симулиране на образователен процес няма в нашето училище и заставам зад думите си. Има сериозен образователен процес, децата се проверяват много бързо“, категорична бе учителката.

Диян Стаматов, който е директор на столичното 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ – също е заразен с коронавирус. Според него локалните решения са тези, които са правилните и вече е отминало времето, в което да се затвори цялата страна и да се очаква, че след две седмици всичко ще бъде наред.

По думите му родителите на децата в различна възраст имат и различно мнение за това трябва ли да се учи дистанционно. При децата в начален етап на обучение е най-трудно да се вземе такова решение. Според Стаматов там няма правилно решение и трябва да се реагира още по-локално – клас по клас.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X