https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedМилен Велчев: Бюджет 2021 е неизпълним в сегашния му вид

Милен Велчев: Бюджет 2021 е неизпълним в сегашния му вид

Бюджет 2021 няма да може да бъде изпълнен в сегашния му вид и в един момент ще се наложи да бъде актуализиран, защото когато той беше подготвен, не се очакваше ударът на втората вълна на Covid да има толкова сериозни последици за бизнеса. Това коментира Милен Велчев, бивш финансов министър, пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Велчев проблемът не се крие в икономическите последствия от втората коронавирусна вълна, тъй като нашата икономика е също толкова застрахована, колкото и останалите в ЕС и отвъд.

“Няма правителство в света, което да може да прогнозира края на пандемията и да се справи само с икономическите проблеми”, смята той.

“По-големият проблем се съдържа в нецелесъобразните публични разходи, които ще бъдат повече от предвидените, а приходите – разочароващи”, уточни бившият финансов министър.

“Диспропорционалното увеличение на пенсиите е сред най-неподходящите мерки за адресиране на кризата. Тази мярка ще доведе не само до текущи финансови проблеми, а и до дългосрочни, защото по този начин се намалява стимула за работещите да се осигуряват адекватно”

Като друга неефективна мярка Милен Вълчев посочи и увеличението на заплащането в държавната администрация.

“За съжаление прав е Николай Василев, казвайки, че когато разходите дълго време надвишават приходите, настъпва момент за вземане на трудни и политически непопулярни решения. Едно от тези решения е именно да се “пипнат данъците”, за което никога не съществува правилен момент, а вторият вариант – да се намалят разходите. И двата сценария ще се окажат неприятни за следващото правителство”, допълни икономистът.

По отношение на глобалните икономически развития гостът изказа мнение, че не трябва да се опасяваме от дългосрочна рецесия.

“В момента икономическият спад се дължи на пандемичната обстановка и с нейното преодоляване икономиката ще тръгне отново напред”, прогнозира Милен Велчев.

По думите му въпреки неадекватните в някои аспекти политически мерки за стимулиране на икономиката, ние продължаваме да сме сериозни бенефициенти на европейски фондове и това при всички други равни обстоятелства ще продължи да тласка икономическото развитие на България.

“Това, което направи Министерството на финансите по отношение на емитирането на нов дълг, беше логично и заслужава пълна подкрепа. Лихвите бяха безпрецедентно ниски и избраният момент за емисията беше добър. Но ако трябва да се безпокоим за нещо по отношение на дълга, то се изразява в тенденцията на нарастване на дълга към БВП, която ако не бъде пречупена, в бъдеще ни очакват проблеми”, поясни Милен Велчев

В заключение бившият финансов министър засегна темата за ERM II, която макар и да беше засенчена от пандемията, остава “лъч светлина” за икономическото положение на България. Милен Велчев изрази надежда, че престоят ни в “чакалнията” ще бъде възможно най-кратък, но все пак “това зависи от самите нас и най-вече от следващия кабинет”.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X