https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПоследен шанс да се ползва отпуск от 2018 година

Последен шанс да се ползва отпуск от 2018 година

Ако имате дни от неизползван отпуск за 2019 г., можете да ги прехвърлите за следващата и имате право да ги използвате най-късно през 2022 г. Дори да не ги прехвърлите обаче, дните платен отпуск запазват давността си за две години, напомнят от Главната инспекция по труда. Освен това работодателят дължи обезщетение при прекратяване на трудовия договор, отново за всички дни, за които не е изтекла тази давност.

А тя започва да тече от следващата годината, за която се полага отпускът. Например до края на 2020 г. можете да използдвате последно останали дни от 2018 г. Давността спира за периода, в който работникът или служителят използва друг вид отпуск – например за майчинство или за гледане на дете.

Част от отпуска може да бъде отложен за следващата година по ваше искане, но със съгласието на работодателя. Фирмата също може да отложи част от дните отпуск, но само по важни производствени причини. Във всеки случай работодателят е длъжен да осигури ползването на поне половината дни отпуск в годината, за която се полагат, а останалите – най-късно до средата на следващата.

След този срок работниците и служителите могат да ползват прехвърлените или неизползваните дни от миналата година с 14-дневно предизвестие и без съгласието на работодателя. Те обаче трябва да има доказателства, че преди това са поискали платена почивка и тя им е отказана.

В общия случай работниците са длъжни да използват платения годишен отпуск до края на календарната година, за която той се полага, припомнят от Главната инспекция по труда. Работодателите са длъжни да направят график с отпуските на своите служители, след като ги информират и поканят да заявят кога искат да излязат в такава почивка.

Дори в извънредно положение или в извънредна епидемична обстановка работодателят не може да ви праща в неплатен отпуск, без да поискате. Той има право да предостави едностранно само платения отпуск, ако дейността на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, е спряна със заповед на държавен орган или с негова заповед. Ако дейността не е спряна, има право да предостави на работниците само половината от платения им отпуск без тяхно искане.

При същите извънредни условия работодателят няма право да отказва платен или неплатен отпуск на бременни, майки или осиновителки на деца до 12 години, както и на самотни бащи, на хора с 50 и над 50 процента инвалидност или такива, които са под закрила заради заболяване.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X