https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedДрастично по-високи сметки за парно през ноември в София

Драстично по-високи сметки за парно през ноември в София

Ноемврийските сметки за парно вече са изчислени – 29% по-висока е консумацията на топлинна енергия през месец ноември 2020 г., в сравнение с този от предходната 2019 г. Това показват данните на “Топлофикация София”. По-високото потрребление еминуемо ще се отрази и в сумите за заплащане, коментират потребителите.

През месец ноември 2019 г., сметката ми бе 57,65 лева, докато сега се наложи да платя 93,82 лева“, жалва се читател на novabulgaria.com, обитаващ двустаен апартамент в София.

Основен фактор за отчетената разлика са значително по-ниските температури за периода през тази година.

По данни на НИМХ отчетената средно месечната температура за ноември 2019 г. е била 9,7 градуса, докато същия месец през 2020 г. средната температура е била 5,3 градуса или с 4,4 градуса по-студено.

Тази година застудяването започна още през октомври и парното беше пуснато 5 дни по-рано в сравнение с 2019 г., когато отоплителният сезон стартира на 5 ноември.

Повишената консумация на топлинна енергия през 2020 г. се дължи освен на по-студеното време и на преминаването на учениците към електронен тип обучение, което се случи на 29 октомври за гимназиалните класове, а по-късно и за останалите ученици, които също останаха вкъщи.

Всеки потребител може да намери подробна информация за общата подадена топлоенергия до абонатната станция, отчетената средномесечна температура и денградусите на 2-ра страница в съобщението към месечната фактура.

В данните и поясненията за изготвянето на фактурата са посочени и съответните показатели за предходния отоплителен сезон.

За постигне по-висока ефективност и оптимизиране на разходи, без да се нарушава топлинният комфорт в домовете, експертите на “Топлофикация София” са изготвили полезни съвети за разумно управление на топлоенергията, които могат да бъдат видени в YouTube канала на дружеството.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X