https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedОмбудсманът сезира енергийния министър за високите цени на парното

Омбудсманът сезира енергийния министър за високите цени на парното

Омбудсманът Диана Ковачева сезира енергийния министър Теменужка Петкова заради десетките писма на граждани, които протестират срещу високите сметки за парно за м. ноември и средното им увеличение с 29% спрямо същия период на миналата година.

“До омбудсмана постъпват жалби срещу “Топлофикация София“ ЕАД, свързани с неочаквано високи сметки за топлинна енергия за м. ноември 2020 г. Обърнато е внимание върху прекомерно повишаване на специфичния разход на енергия за подгряване на 1 куб.м топла вода, както и за значително нарастване на дела на енергията, отдадена от сградната инсталация. Гражданите настояват за изясняване на действителните причини за драстичното повишаване на сметките за отопление и топла вода, което напълно подкрепям“, подчертава Ковачева.

Тя допълва, че в условията на извънредна епидемична обстановка, когато доходите на домакинства намаляват, не бива да се допуска неоснователно завишение на сметките за парно отопление.

Омбудсманът информира енергийния министър, че във връзка с неочаквано високите сметки за топлинна енергия за м. ноември 2020 г., начислени от “Топлофикация София“ ЕАД на битови клиенти, вече се е обърнала към председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране с настояване за проверката им.

“Подчертах, че те са доказателство за необходимостта от спешно намаляване на цените на топлинната енергия още от 1 януари 2021 г. за всички битови клиенти на топлофикационните дружества с основно гориво природен газ, за което призовах още на 14.12.2020 г. При реална цена на газа за месеца – 28,21 лв./мВтч, гражданите са заплащали на “Топлофикация София“ ЕАД за горивото по 30,04 лв./мВтч. Надплащането е налице не само за м. ноември 2020 г., но и за цялото второ полугодие на 2020 г.“, категорична е омбудсманът.

В писмото си до Петкова обществената защитничка подчертава, че също така е призовала КЕВР и за промени в Наредба № 5 от 2014 г. за регулиране на цените на топлинната енергия, в сила от 22.05.2020 г. Разпоредбата на чл. 22, ал. 1 от Наредбата ограничава възможностите за изменение на цените до един път на 6 месеца по време на регулаторния/ценовия период.

“Отправих препоръка към КЕВР да извърши извънредна проверка на “Топлофикация София“ ЕАД относно спазването на чл. 5, т. 4, 5, 6, 7 и 8 от Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди от “Топлофикация София” EАД на клиенти в град София“, пише още омбудсманът.

Диана Ковачева настоя и пред енергийната министърка да се извърши извънредна проверка на “Топлофикация София“ ЕАД във връзка със спазването на задълженията й за осигуряване на непрекъснато и ефективно топлоснабдяване чрез поддържане на абонатните станции.

“Искам да обърна внимание и върху предстоящото въвеждане на дистанционно отчитане на уредите за дялово разпределение, което безспорно е в интерес на потребителите на топлинна енергия. Това ще сложи край на прогнозните сметки. В тази връзка очаквам и становището на Министерство на енергетиката относно възможностите за подпомагане на енергийно бедните домакинства за преоборудване на жилищата им с дистанционни уреди“, написа в заключение омбудсманът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X