https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedВъпреки споровете: България финансира 7 проекта в РС Македония за 580 хил....

Въпреки споровете: България финансира 7 проекта в РС Македония за 580 хил. лв.

Още две споразумения за проекти, финансирани от България по линия на официалната помощ за развитие (ОПР) и хуманитарна помощ, бяха подписани днес в Скопие от посланика ни Ангел Ангелов. Те са в сферата на здравеопазването, развитието на медиите и гражданското общество и са на обща стойност 95 855 лв.

Други четири споразумения за безвъзмездно финансиране на проекти по линия на българската ОПР в областта на здравеопазването, развитието на младежта и гражданското общество в Република Северна Македония бяха подписани на 15 декември 2020 г.

Според сключените днес споразумения неправителствената организация „Профицио-мултиетническа толерантност“ ще получи финансиране от 33 347 лв. за организацията на съвместна конференция на педиатри и детски пулмолози от Република Северна Македония и България на тема: „Лечение, профилактика и превенция от Covid-19 при деца“. Вторият проект има за цел създаването на новинарски интернет-сайт, насочен към отразяването на демократичните реформи и преговорите за членство в Европейския съюз. Той е на стойност 62 508 лв., а организацията, която ще го изпълни е „Онлимит медия“.

Подписаните споразумения са в съответствие с приетото по-рано този месец от Министерския съвет решение за отпускане на 2 560 812 лева безвъзмездна помощ за финансиране на проекти в Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Косово, Украйна, Молдова, Грузия, Армения.

Средствата по финансиране на проектите са от бюджета на МВнР, предназначени за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ. Изборът на проектите, извършен заедно със страните бенефициенти, е в съответствие със задачите на българската външна политика, сред които са укрепване европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, стимулиране социално-икономическото развитие на страните партньори.

В Република Северна Македония България ще финансира общо 7 проекта на стойност  579 789 лв.

 

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X