https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedПравната комисия каза "да" за прокурор, разследващ главния

Правната комисия каза “да” за прокурор, разследващ главния

Мнозинството в парламентарната правна комисия прие промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се въвежда фигурата на прокурор, разследващ главния.

Преди политическите спорове за необходимостта от тези промени имаше сблъсък на позиции между представителят на Прокуратурата – зам.-главният прокурор Красимира Филипова, и на изпълнителната власт в лицето на заместник-правосъдният министър Евгени Стоянов.

Според Прокуратурата няма нужда от такива промени, тъй като и в момента, след решението на Конституционния съд, всеки прокурор може да разследва главния и той няма как да пречи на неговите действия.

Според представителя на изпълнителната власт обаче това е правилното решение в отговор и на старо решение на Европейския съд по правата на човека, което поставя въпроса за липсата на ефективен механизъм за разследване на главния прокурор.

Твърдо в подкрепа на предложението си застанаха представителите от ГЕРБ и “Обединените патриоти”, като добавиха възможност, освен шестимата представители на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, и кандидат за прокурор, разследващ главния, да може да се самономинира.

Според представителите на БСП това е абсурдно и безсмислено предложение и всъщност досега проблемът около разследването на главния прокурор не е било свързано с това кой да го разследва, а има ли реални условия да бъде разследван.

Дебатът ще продължи и в петък в пленарната зала.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X