https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКримиСпипаха чист кокаин за 12,7 млн. лв., скрит в дъски(Снимки)

Спипаха чист кокаин за 12,7 млн. лв., скрит в дъски(Снимки)

На 11.11.2020 г. митнически служители от Териториални отдели „Борба с наркотрафика“ и „Митническо разследване и разузнаване“ към Главна дирекция “Митническо разследване и разузнаване” на Агенция “Митници” и на Териториална дирекция „Северна морска“, са селектирали за проверка по метода на анализа на риска контейнер, пристигащ от Суринам и съдържащ дъски от вида “БАСРАЛОКУС“. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В резултат на прецизната физическа проверка служители от отдел „Борба с наркотрафика“ към ТД „Северна морска“ са установили наличие на вещество в дъските, което е реагирало като кокаин.

Източник: Прокуратура на Р България

Незабавно е започнато досъдебно производство под наблюдението на Окръжна прокуратура-Варна. Разследването се води от разследващи митнически инспектори с пълното съдействие на Агенция „Митници“, ТД „Северна Морска“, ДАНС и сектор „Борба с организираната престъпност“-Варна.

В хода на извършваните първоначални следствени действия в тайници в част от товара са намерени и иззети 234 бр. фолирани пакета, укрити в самите дъски, които за тази цел са били подложени на специална обработка.

В резултат на изследването е установено, че това е кокаин с нетно тегло 58,170 кг., с много високо съдържание на активния наркотично действащ компонент – 70,8 %. На пазара, след добавяне на други примеси, полученото общо количеството наркотик би било поне 5 пъти повече.

Източник: Прокуратура на Р България

За нуждите на съдопроизводството предметът на престъплението е оценен на  стойност 12 797 422 лева.

Предприети са надлежни действия за установяване на крайния получател на наркотичното вещество.

С активното съдействие на българските представители в “Евроджъст” и “Европол”, както и на нидерландските власти наблюдаващите прокурори от Окръжна прокуратура-Варна са издали четири Европейски заповеди за разследване. Издадена е и Европейска заповед за арест за предаване на поданик на Кралство Нидерландия.

На 16.12.2020 г. нидерландските власти са предприели действия по задържане на лица, свързани с този трафик. Иззети са сумата от 76 000 евро, наркотични вещества, комтютърни конфигурации, както  и  други  веществени доказателства.

Делото се води за престъпление по чл. 242 ал.4 вр. ал.2 от НК. Предвиденото наказание за контрабанда на високорискови наркотични вещества е лишаване от свобода за срок от 15 до 20 години, както и глоба от 200 000 до 300 000 лева. Разследването  продължава.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X