https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоКрими"Той не трябваше да е жив". Един от участниците в отравянето на...

“Той не трябваше да е жив”. Един от участниците в отравянето на Навални си призна за покушението

The Insider и Bellingcat публикуват показанията на един от отровителите на Алексей Навални Константин Кудрявцев, който е разговарял с Алексей Навални (мислейки, че разговаря с асистента на Патрушев) и е разказал много подробности за атентата. Наред с други неща, той обяснил, че животът на Навални е спасен от действията на пилотите и атропина, инжектиран в линейката, а също така пояснил, че отровата е била нанесена върху бельото му, а транспортиращите го полицаи са помогнали за почистването на следите от ФСБ.

От The Insider припомнят, че Владимир Путин вече фактически потвърди резултатите от разследването на The Insider и Bellingcat, когато не отрече, че служителите на ФСБ, посочени в статията, са били до Навални на тези дати. Сега, когато външният вид и гласът на Константин Кудрявцев са известни на всички, руските власти имат само един начин да опровергаят данните на разследващите сайтове – като позволят на Кудрявцев да даде публично интервю, така че всеки да може да сравни гласа му с гласа на записа.

Часове преди The Insider и Bellingcat да публикуват предишното разследване, на 14 декември, около 6:30 сутринта московско време, Алексей Навални се е обадил няколко пъти до членове на групата за отравяне, включително и на Константин Кудрявцев. Навални се е обадил чрез специално приложение, което му позволило да промени номера, така че Кудрявцев е смятал, че му се обаждат от служебен номер (както се оказа, обикновено Артем Троянов, който заема административна длъжност във ФСБ NII-2, му се обажда от този номер). Този номер се използва и от служителите на ФСБ като разпределително табло за комуникация с високопоставени офицери.

Навални се представил като помощник на Максим Устинов Патрушев и поискал да изясни някои подробности. По време на разговора Навални вече знаел от Bellingcat и The Insider, че Кудрявцев е замесен в шпионирането му (например, че е летял след него до гр. Киров), а също така, че Кудрявцев е летял за Омск, след като Навални е отведен в Берлин. Още от самото начало The Insider и Bellingcat предполагат, че Кудрявцев е отлетял за Омск, за да купи дрехите на Навални, тъй като преди да влезе във ФСБ NII-2 е работил в Шихани и е завършил Руската академия за военна химическа и биологична защита, тоест е знаел как да елиминира следите от Новичок. По време на разговор между Кудрявцев и Навални тази хипотеза е била потвърдена, като в същото време се оказало, че Кудрявцев е инструктиран да обърне специално внимание на вътрешността на панталона си при почистване на дрехите на Новичок, което означава, че там е била поставена отрова (което съвпада с предишната хипотеза на The Insider и Bellingcat).

Кудрявцев казал още, че смята операцията за добре планирана и обяснява провала с поредица от съвпадения. По негово мнение Навални не би оцелял, ако пилотът не е приземил самолета толкова бързо, а лекарите от Бърза помощ, оценявайки симптомите, не му били инжектирали атропин. Той споменава и други участници в отравянето – шефът му Станислав Макшаков (токсиколог, специалист по Новичок, работил в Шихани, 33 ЦНИИ на Министерството на отбраната, а след това и в НИИ-2 ФСБ), Иван Осипов, Алексей Александров (същият който неволно е включил телефона първо в Новосибирск, а след това и в Томск). Оказва се, че Кудрявцев не е чувал за Паняев, което показва, че Паняев вероятно не е бил пълноправен член на екипа, а един от служителите на ФСБ, придружаващи операцията.

Кудрявцев споменава и деветия отровител, който не е посочен от The Insider и Bellingcat в предишната част на разследването – Василий Калашников. Метаданните на телефона на Кудрявцев показват, че той наистина се е свързал с него при пристигането си в Омск. Установено е, че Василий Калашников е експерт в областта на газовата хроматография/спектрометрия – модерен метод за откриване на нервни агенти в биологични проби. Калашников е публикувал статии по тази тема, подписвайки се като служител на FSB NII-2.

Телефонните записи на Макшаков показват, че той се е обадил на Калашников сутринта на 20 август, малко след като Навални е изпаднал в кома и самолетът му е кацнал в Омск, и отново на 21 август, няколко минути преди забраната за полети до Германия за лечение да бъде внезапно отменена. Може да се предположи, че именно Калашников е взел решение, че Навални вече може да бъде транспортиран до Берлин, тъй като вече няма да бъде възможно да се идентифицира Новичокът чрез анализ на кръвта на руския опозиционер. ФСБ очевидно притежава следи от Новичок върху бутилката.

Публикуваме и записа на разговора между Алексей Навални и Константин Кудрявцев.

 

Превод и редакция: Гледна Точка

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X