https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedВНИМАНИЕ: Високи такси за преводи към Великобритания след януари 2021 г.

ВНИМАНИЕ: Високи такси за преводи към Великобритания след януари 2021 г.

Въвеждат се нови такси за банковите преводи към Острова с началото на Новата 2021 г.

Наред с промените във визовия режим и условията за влизане и престой във Великобритания след 1 януари 2021 г., различен ще е и начинът, по който изпращаме пари към банкови сметки в Обединеното кралство.

През месец декември българските банки поетапно започнаха да информират своите клиенти затова, че считано от 1 януари 2021 г. Великобритания ще бъде третирана като страна извън Европейския съюз и Европейското икономическо пространство /ЕИП/ и спрямо нея ще спрат да се прилагат правата и задълженията, произтичащи от членство в ЕС.

Какво означава това?

Ще бъде променен начинът на изпълнение и обработка на банкови плащания до Великобритания, както и редът, по който ще се таксуват банковите преводи в евро от и към Обединеното кралство.

Това означава, че всички преводи, излъчени от български банкови сметки към такива във Великобритания, ще се третират като преводи извън Европейското икономическо пространство. Цената на този тип преводи обикновено е доста висока.

Трансферите извън ЕИП се изпълняват чрез Swift системата и средно струват между 10 и 20 EUR за суми до 10 000 EUR в зависимост от банката, която се използва за операцията.

Проверката на Нова България показа, че в тарифите на отделните банкови финансови институции в страната има колосални разлики. Ако човек пропусне да направи предварителна справка, резултатът би бил драстично изтъняване на банковата му сметка.

В някои банки таксата се определя като директен процент от изпратената/получената сума.

Така, една от най-големите български банки прибира 0,22% от размера на превода – минимално 22 EUR, максимално 375 EUR, отделно се събира и 9 EUR такса комуникационна услуга. Ако се използва електронния канал на същата банка, то таксата се изчислява като 0,10% от сумата и тя би била минимално 10 EUR, максимално 200 EUR. Допълнителната такса от 9 EUR за коминукационната услуга се събира и се прилага и при този начин на изпращане – чрез електронното банкиране.

Какви са алтернативите?

За да се избегнат високите банкови такси, редица потребители преминаха към така популярните финтех компании, които предлагат бързо и лесно банкиране единствено чрез мобилно приложение. Да станеш потребител и да се сдобиеш със собствен IBAN отнема само няколко минути, а дебитната карта към сметката се получава по пощата или с куриер.

Една от най-популярните платформи, базирана във Великобритания, предлага безплатни международни преводи до цял свят (с малки изключения). Платформата стана особено популярна и в България през 2020 г., тъй като за всеки нов клиент финансовата институция предлагаше подарък от 25 лева, които превеждаше по новооткрития му IBAN.

От скоро, през този тип платформи, банковите преводи в EUR от IBAN на финтех компанията към сметки на редица банки, базирани в Европа, се изпълняват мигновено. Сумите пристигат за секунди и могат да се ползват веднага за теглене от банкомат или последващ превод.

Как се издържат този тип компании?

За да могат да функционират и предлагат редица безплатни услуги, финтех компаниите разчитат на това, че потребителите ще използват активно своите дебитни карти за покупки. От това издателят на картата получава малък процент. Отчислението, разбира се, е платимо от търговеца, приел плащането. Отделно от това всяка платформа предлага няколко абонметни плана – безплатен и такива с месечни такси. По-високите абонаментни нива дават достъп до изключително разнообразен набор от финансови инструменти и привилегии и отпадат някои ограничения и лимити, които са валидни за безплатното членство.

Допълнителните услуги, които могат да се ползват директно в мобилното приложение дори с най-ниския безплатен абонамент, са обмен на валута по междубанков курс (значително по-добър от предлаганите котировки на българския банков пазар), обмен на криптовалута, търговия с акции, застраховки и много др.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X