https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedСигнализираме за дупки по пътя онлайн

Сигнализираме за дупки по пътя онлайн

Дупка на магистрала, липсваща мантинела или какъвто и да е проблем на пътя – сигнал за това ще може да се подава по електронен път до специална платформа. В нея ще се събира информация, която застрашава безопасността на движението по пътищата, съобщава “24 часа”, като се позовава на публикувани за обществено обсъждане промени в Закона за пътищата.

Поправките са изготвени от Министерството на регионалното развитие и от Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата”.

Според проекта достъпът до платформата ще е свободен. След всеки получен сигнал стопаните на пътя ще са длъжни да публикуват информация какви мерки са предприели за отстраняването му.

Със законопроекта се въвеждат нови и се детайлизират съществуващи процедури по пътна безопасност. Те ще бъдат пет вида: оценка на въздействието върху пътната безопасност, одит за пътна безопасност, цялостна оценка на безопасността на пътната мрежа, целенасочени и периодични инспекции за безопасност.

Инж. Богдан Милчев: Когато държавните институции имитират дейност, на нас шофьорите ни трябва просто късмет

Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата” ще отговаря и за изготвяне на първата цялостна оценка на безопасността на пътната мрежа в България.

Предвижда се процедурите за безопасност да са задължителни за пътищата по Трансевропейската мрежа, за магистралите и първокласните пътища. Задължителни ще бъдат одити, оценки и последващи проверки за безопасност на пътя да се правят за пътищата, изградени с европейско финансиране, дори да са селски.

Процедурите засягат едва 15% от пътната мрежа в Европа, но пък точно на тези шосета са станали 39% от катастрофите със смъртен изход, съобщават от Агенцията за безопасност на движението по пътищата.

Предвижда се възможност такива процедури да се извършват и на второкласни и третокласни пътища, както и на общинската мрежа. Те могат да се прилагат и за улиците в населените места, ако собствениците им решат това.

Първата цялостна оценка на безопасността на пътната мрежа трябва да е готова до 31 декември 2024 г. Въз основа на резултатите от нея Държавната агенция “Безопасност на движението по пътищата” ще предостави на Европейската комисия доклад за класифицирането на безопасността на пътната мрежа до края на октомври 2025 г.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X