https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://w9d5z2y7.rocketcdn.me/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
spot_img
spot_img
НачалоUncategorizedКалофер на бунт: „Хоро ще има!“

Калофер на бунт: „Хоро ще има!“

Калофер на бунт: „Хоро ще има!“

Мъжко хоро в ледените води на река Тунджа в Калофер на Богоявление ще има, въпреки призивите на властите местните да си останат по къщите и в града да не идват гости.

Калоферци са категорични, че никой не може да ги спре да се хвърлят в реката и да танцуват мъжкото хоро. Заканите са дори и от жени, които казват, че „бой ще има, но няма да предадат ритуала“.

Припомняме, че само преди дни кметът на града Румен Стоянов призова хората да не играят мъжкото хоро в реката с оглед на тяхната и на близките им безопасност. „Трябва да се спазват противоепидемичните мерки, за да опазим живота и здравето на нас самите и на близките ни“, каза тогава Стоянов.

Той поясни, че църковният ритуал със служба в местната църква и хвърлянето на кръста във водата ще бъдат спазени, но без да бъде играно традиционното мъжко хоро. Край реката ще бъдат поставени текстовете на песните, които мъжете от Калофер изпълняват в реката и попът ще ги освети.

На 6 януари над реката ще бъде отслужена само молитва от свещениците в Калофер, които ще хвърлят кръста и ще осветят нова икона. Ритуалът след хвърлянето на кръста, който се практикува само в Калофер, а именно – без значение кой от мъжете на хорото ще хване кръста, го подава на най-малкия участник, няма да се проведе. Кръстът в река Тунджа тази година ще бъде традиционно хвърлен и изваден, подчерта Стоянов.

„Новата икона, която ще осветим, е с тема за кръщаването на Исус Христос и ще бъде сложена край парапета, където се събираме да играем мъжкото хоро“, обясни още Стоянов. „Аз няма да влизам в реката, за да дам пример, че заповедите трябва да се спазват“, бе категоричен кметът на Калофер.

„Ще направим ритуала, който провеждахме и по комунистическо време. И тогава ни забраняваха, биеха ни, арестуваха ни, но пак играехме мъжко хоро, та сега ли?! Глобите не ни плашат. Мъжкото хоро в реката е за здраве и берекет. Който е влязъл в реката, не се е разболял през цялата година. Няма да предадем обичая“, обаче се заканват местните.

spot_img
spot_img
Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X