https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоUncategorizedНС регламентира как ще се разследва главният прокурор

НС регламентира как ще се разследва главният прокурор

Парламентът създаде фигура на обвинител, който да отговаря по разследването на главния прокурор. Това се случи след като депутатите приеха параграф 2 от Наказателно-процесуалния кодекс на второ четене.

„За“ текста гласуваха 83 народни представители, „против“ – 52 и „въздържали се“ -5 , с което параграфът бе приет.

Надзирателят на обвинител №1 ще бъде с 5-годишен мандат, без право на повторно избиране и статут на действащ обвинител, подобно на европейските прокурори.

Предвижда се специалният прокурор да се номинира от не по-малко от шестима членове на Пленума на Висшия съдебен съвет.

Прокурорът по разследването може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствени отдел в Специализираната прокуратура.

Възраженията на опозицията

Сериозни критики отправи опозицията от БСП. Филип Попов от левицата първи се изказа остро срещу предложените промени. Той ги определи като “правен Франкенщайн”.

От своя страна Крум Зарков пък обясни, че новата фигура на разследващ главния прокурор, няма да бъде ефективна.

Какво ни се предлага сега от народните представители от ГЕРБ – когато новата фигура на прокурор, разследващ главния, е във фактическа невъзможност да извърши неотложно действие по разследването, шефът на спецпрокуратурата ще определи на случаен принцип действащ прокурор да го замести.

Когато цялата идея зад този нов прокурор е, че нормален редови прокурор не може да извършва ефективно разследване срещу главния заради йерархичната структура на прокуратурата, това не разкрива ли абсолютното безсмислие на тази нова фигура?

„Най-накрая е възприета идеята, за която от БСП настояваме отдавна – отказът да се образува досъдебно производство да бъде обект на съдебен контрол. Но парадоксално се получава, че с този законопроект, който трябва да въведе възможност за разследване на главния прокурор и неговите заместници, тази възможност се ограничава, защото тя е само по отношение на отказите на прокурора по разследването и само по отношение на главния прокурор и заместниците му. Ако го няма този нов разследващ прокурор, то всеки един прокурор не би трябвало да има някакви пречки да разследва деяния, извършени от главния прокурор и неговите заместници.

Третият изказващ се също беше от редиците на социалистите. Депутатът Байчев изрази несъгласието на червените, защото това било отчитане на дейност, а човекът, който щял да бъде назначен на тази длъжност, се търсил в момента.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X