https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбщиниДве могилиВ Две могили евакуираха 250 човека по спешност

В Две могили евакуираха 250 човека по спешност

Спешна евакуация на 250 човека, отцепване на периметър от близо половин километър и осигуряване на първа долекарска помощ бяха само част от действията на свикания Общински кризисен щаб в Две могили по-рано през деня.

Всъщност повод за притеснение нямаше, тъй като реална опасност не съществуваше, а просто бе проведено учение за реакция в случай на бедствие или авария.

Симулацията включваше пожар в една от най-големите бази за пестициди в региона, като същевременно се беше стигнало и до избухване на няколко десетки тона лесно запалими и силно токсични вещества. Целият процес се осъществи под координацията на заместник областния управител Синан Хебибов, който даде висока оценка за действията на компетентните институции. Според него учението е било ефективно, а взетите решения са били адекватни и навременни, като координацията е била отлична. Хебибов подчерта ролята на превенцията на подобен род кризисни ситуации.

На място държавните и местни структури трябваше да оповестят населението и да подават точна и пълна информация на всеки 15 минути. Населението, което беше пряко застрашено, бе евакуирано с наличните училищни и общински автобуси, а от Българския червен кръст имаха готовност в рамките на по-малко от час да разположат три подвижни пункта.

Единият от тях бе предвидено да е с храна и вода, а другите два съответно с психолози и парамедици. Обсъдена бе и идеята за разгъване на още един пункт, в който да се предоставя информация на хора, искащи да научат подробности за свои роднини и близки. Спешните медицински екипи трябваше да окажат помощ на един обгорял служител на фирмата и на още един човек с наранявания. Бяха осигурени и няколко гасителни линии, така че пожарът да се овладее възможно най-бързо и наистина разчетите и многобройните симулации показват, че това е възможно в рамките на около 45 минути. За отцепването на района пък бяха ангажирани два полицейски екипа.

Целият процес е филмиран и идеята е да бъде представен в други населени места както в област Русе, така и извън нея.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X