https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораИван Белчев: "Демократична България" отново ще има депутат от Русе

Иван Белчев: “Демократична България” отново ще има депутат от Русе

Иван Белчев е градски и екоактивист от Русе. Работи като консултант на свободна практика в сферата на рекламата и уеб дизайна. Участва активно в екологични становища за замърсяващи производства в Русе. Иван Белчев е член на “Да, България” и част от листата с кандидати за народни представители на “Демократична България” в Русе.

-Г-н Белчев, кой ще бъде водач на “Демократична България” в Русе и на какви кандидати ще заложите?

Днес или утре ще получим листата, за да я регистрираме в РИК. Аз ще бъда част от нея. Листата няма да бъде съществено променена от последните избори.

-Митко Кунчев продължава ли да бъде част от структурата, помага ли ви?

Да, Митко Кунчев помага активно. Той е част от нашия екип и винаги се съветваме с него, участва във вземането на решения.

По негово желание ли отново няма да бъде в листата?

Да, той се отказа след изборите през април.

Доволни ли сте от работата на Стефан Тафров като русенски депутат в 46-ия парламент?

-Да, Стефан Тафров показа, че е загрижен за Русе и проблемите на региона. Той зададе няколко въпроса от парламентарната трибуна относно замърсяването на въздуха – тема, която мен особено много ме вълнува, за транспорта и бъдещата магистрала, поддържането на пътищата Русе-Велико Търново и въобще за Северна България, която е много по-изостанала от Южна България. Стефан Тафров показа, че има желание да работи за Русе.

-Има ли напрежение в структурата заради спускането на водач от София?

Напрежение имаше през лятото, защото не знаехме кой ще бъде водач, но след като Стефан Тафров се доказа като активен народен представител, избран и работещ за Русе, съмненията за неговата личност отпадат. Проблемът беше в тази неизвестност – кой от София ще ни дадат за водач.

-Доволни ли сте, че и на тези избори ще бъде отново Стефан Тафров и не съжалявате ли, че няма да е представител на местната структура?

Когато излезе листата ще мога да коментирам. Това е една борба за личности и в тези избори. Всеки един от кандидатите на “Демократична България” има право да представя Русе в Народното събрание.

-След появата на “Продължаваме промяната” мандатът ви в Русе е под въпрос. Каква е реалната цел, която си поставяте?

-Реалната цел е да имаме отново депутат от “Демократична България”, избран от Русе. Ситуацията се променя, кандидатите на другите партии са силни. Това за нас е добре, защото нашата предизборна кампания ще бъде с достойни претенденти от другите партии. Смятаме, че гражданите отново ще изберат “Демократична България” и ще имаме представител в парламента.

-На каква кампания ще заложите? Като екоактивист се очаква проблемът с въздуха да бъде акцент.

Не мога да спра да се боря с проблемите на Русе по време на кампанията. Продължавам да се боря със замърсяването на въздуха и това ще бъде основният момент в моята кампания, защото смятам, че като бъдещ народен представител бих могъл да работя не само за разрешаването на проблемите във въздуха в Русе, но и в цяла България. Има редица законови промени, които трябва да се случат, за да се решат. Много русенци смятат, че има корупция в институциите, свързани с екологията и затова не се решават проблемите, че много от тях си затварят очите. В Русе работим в тази линия. Трябва да се направят много законодателни промени, за да може не само Русе да бъде спасен от мръсния въздух, но и други градове.

-Въздухът ли е най-големият проблем на Русе?

Въздухът е сред проблемите на Русе. Основният проблем са хората, които напускат града, липсата на правилни инвеститори, които не замърсяват въздуха и околната среда. Русе има нужда от качествена промяна в градската среда – улици, тротоари, поддържане на градинки и създаване на нови места за отдих и почивка на русенци и тяхното поддържане. От години се занимавам с тази тема, посредством моя спортен клуб, с който организираме на доброволни начела множество събития, напълно безплатно, свързани с подобряване качеството на живот и искането хората в Русе да бъдат активни. Разбира се и проблемът със свързаността на Русе с другите градове отблъсква бизнеса.

-Защо все по-малко хора излизат на протест срещу мръсния въздух в Русе?

-Защото са се изморили, протестират от много години и тази умора се наблюдава. Хората видяха, че само с протести няма да стане.

-С писане във Фейсбук също.

-Писането във Фейсбук помага да разберем къде има проблеми. Когато в един ден дойдат сигнали от различни квартали, правим анализ откъде може да идва замърсяването, следим посоката на вятъра и можем да се отправим към този район, да го посетим, да снимаме и като екоактивисти да насочим институциите, да подадем сигнали към тях.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X