https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоОбществоОпашки за безплатни храни се извиха и в Русе

Опашки за безплатни храни се извиха и в Русе

Десетки русенци се струпаха рано сутринта в понеделник при пункта на БЧК на мястото на бившия хлебозавод. Причината е започналото раздаване на хранителни помощи по Европейската програма за подпомагане.

В общините на областта кампанията тръгна още на 20 септември, като поетапно бяха обхванати всички населени места. Още в първия ден от акцията в Русе обаче най-нетърпеливите, снабдени кой с количка, кой с голям сак, а други дори и с лични автомобили, се подредиха час преди обявения старт за раздаване на храни, пише Бряг.

Екипът на Червения кръст в Русе започна по-рано работа, за да не чакат хората на студа. Повечето от нуждаещите се бяха възрастни, носеха маски, но дистанция между тях нямаше. И въпреки че служителите постоянно напомняха да се спазва разстояние и посоката на движение при влизане и излизане от пункта, повечето хора не се съобразяваха с това.

Предвижда се раздаването на хранителните продукти да продължи до 12 ноември. За първи път бенефициентите по програмата могат да проверят по интернет дали са включени в списъците с правоимащи, изготвени от Агенция “Социално подпомагане”. Новото през тази кампания е, че има два вида пакети с едни и същи продукти, но в различни количества – над 17 и близо 28 килограма.

Всеки пакет съдържа 15 вида хранителни продукти: брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр, както и 9 вида консерви: зелен фасул, зрял боб; домати, зелен грах; гювеч, говеждо месо; говежди кюфтета; пиле фрикасе и риба.

До 22 октомври ще се раздават помощите в обшините Борово, Две могили, Сливо поле, Ветово и Иваново. В Ценово и Бяла крайната дата е 29 октомври.

Тази година над 9000 жители в областта ще получат хранителни помощи, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане в Русе.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X