https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораПроф. Михаил Илиев: Надявам се да покажа, че политиците могат да допринесат...

Проф. Михаил Илиев: Надявам се да покажа, че политиците могат да допринесат за промяна в живота на хората към по-добро

Михаил Илиев е професор в Русенския университет по Комуникационни мрежи и системи, с над 130 научни публикации, 11 книги и учебници, ръководител на 9 успешно защитили докторанти, повече от 200 дипломанти и специализанти и над 20 международни и национални научноизследователски и образователни проекти. Общински съветник в Общински съвет – Русе от 2019 година. На изборите на 14 ноември е избран за народен представител от листата на ГЕРБ-СДС.

Проф. Илиев, остават броени дни до старта на 47-ия парламент. Готов ли сте за новото си поприще?

– Не бих казал, че съм 100% готов за бъдещата си работа като народен представител. Но в работата си винаги съм се стремил да бъда максимално подготвен. Затова и в момента се запознавам с правилника за работа на бившето Народно събрание. Вероятно в правилника на 47-то Народно събрание ще има нови неща, но ще разчитам много на съветите и препоръките на колеги с по-голям депутатски стаж и най-вече на председателя на парламентарната група Десислава Атанасова. Също така по конкретни въпроси ще се консултирам с експерти в дадената област, както и ще търся мнението на гражданите, бизнеса и останалите заинтересовани страни.

Това не значи, че имам притеснения по отношение на ефективната ми работа в Народното събрание. Мога да кажа, че имам опит в работата на Общинския съвет и неговите комисии в Община Русе. Имам експертиза в областта на образованието, науката и технологиите, която в комбинация с желанието от моя страна и подкрепата от страна на колегите с по-голям парламентарен опит, със сигурност ще даде положителен резултат по отношение на работата ми като народен представител. Трябва да кажа и още нещо – аз съм технократ и силно се надявам, че в парламента ще срещна разумни и прагматично мислещи хора, с които да намерим решения на част от проблемите в България.

На парламентарния вот получихте 211 преференциални гласа, но влязохте в парламента заради партийната подредба. Това разочарова ли ви или ви мотивира още повече да се докажете с работата си?

– Наистина очаквах по-голяма подкрепа от русенци. Но явно не съм преценил правилно ситуацията или не съм успял да убедя гласоподавателите в правотата на моите тези. А има и нещо друго – голяма част от хората бяха демотивирани да гласуват на поредните парламентарни избори, сякаш искаха да „накажат“ партиите заради неспособността им да съставят правителство и просто не отидоха до урните. Както и хора, затворени в проблемите си – хора, за които в определен момент политиката е престанала да съществува, тъй като на преден план са се появили много по-важни за тях неща. С бъдещата си работа в парламента се надявам да успея да убедя именно част от тези хора, че политиците могат да допринесат за промяна в живота на обикновения човек към по-добро.

Тук трябва да кажа, че в никакъв случай не съм разочарован от резултатите, които получих на 14 ноември – по-скоро съм мотивиран да покажа, че мога да съм полезен с моята експертиза. Основание за това ми дава подкрепата, която получих от много стойностни и високо ерудирани русенци, хора с голям житейски и професионален опит, хора, реализирали се на най-високи позиции, хора, от които съм се учил и които много уважавам. Това, че бях поставен на второ място в листата на коалиция „ГЕРБ-СДС“, също ми дава увереност, че притежавам необходимите познания и умения и ще мога да се справя и в новата си роля.

-Какво ще е първото нещо, което ще направите като народен представител?

– Ще предложа на колегите от 19 МИР да изведем 2-3 проблема, значими за Русе и региона, на които да търсим решение с обединени усилия, независимо от политическата ни принадлежност. За целта имам намерение да разговарям и с русенски депутати от предходни Народни събрания.

По всяка вероятност ще бъдете член на парламентарната комисия по образование. Имате ли готови предложения, които да внесете в сферата на висшето образование?

– Все още не е ясно в кои постоянни комисии на 47-ия парламент ще работя. Това не зависи само от мен, но съм наясно, че ще бъда най-полезен в комисиите по „Образование и наука“ и „Транспорт и съобщения“. Що се отнася до сферата на висшето образование, там има много какво да се прави. Демографската криза и значителното намаляване на кандидат-студентите в нашите висши училища доведоха до влошаване качеството на обучение. Пандемията CОVID-19 и неприсъственото обучение в училищата и университетите допълнително усложниха ситуацията. Някои специалности, в т.ч. и инженерно-техническите станаха непривлекателни и нежелани. Трябва да се предприемат спешни мерки на първо време за връщане на децата в училище и на студентите в университетите, защото две години неприсъствено (дистанционно) обучение ще доведе до сериозни негативни последици за пазара на труда в страната. След това трябва да се мисли за разработване на учебни програми и съдържание, адекватни на времето и потребностите на бизнеса, което ще изисква съвместна работа между училища, университети, бизнес.

-Досега бяхте общински съветник, знаете проблемите на Русе. Готови ли сте да работите заедно с местната власт за тяхното разрешаване и кой от тях като депутат ще можете да решите?

– Целият ми съзнателен живот е преминал в Русе. Тук съм учил, създадох семейство, възпитавах децата си, работих 41 г. и няма как да не съм съпричастен с проблемите на града и региона. За последните 2 години като част от Общинския съвет и член на постоянните комисиите по „Екология“, „Образование, наука и иновации“ и „Младежта и спорта“ осъзнах сложността на най-значимите проблеми в нашия град, които без да степенувам по важност са: екология, демография и транспортна свързаност. Това са проблеми, характерни за цяла България, макар и нееднакво обострени в различните региони. Не знам дали по време на моята работа в Народното събрание тези проблеми ще бъдат решени, но при всички случаи ще се старая да допринеса за решаването им. Определено мога да декларирам, че като гражданин на град Русе ще търся взаимодействие с местната власт, народните представители и правителството по всякакви проблеми на жителите на Русе и областта. Надявам се при необходимост и те да се обръщат към мен за мнение, консултация или съдействие.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X