https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораТеодор Цветков: От години исках да преплувам Черно море, вече съм сигурен...

Теодор Цветков: От години исках да преплувам Черно море, вече съм сигурен в себе си

Плувецът Теодор Цветков е сред лицата на Русе. През 2019 година влезе в Книгата на Гинес, като преплува 10 километра в езерото в Лесопарк “Липник” с една ръка. През годините е провеждал редица благотворителни инициативи, а през 2022 година си постави ново предизвикателство – да преплува Черно море. По време на плуването ще бъде извършено първото по рода си изследване на подводното замърсяване във водоема. Ще се вземат проби за наличие на микропластмаса, които ще бъдат анализирани в лаборатория в България. Ето какво заяви Теодор пред Ruse.news.

-Всяка година си поставяш все по-високи цели. Как и защо реши да преплуваш Черно море?

Вярвам, че мечтите, целите и идеите не попадат случайно в нашето съзнание, но е друг въпрос дали имаш кураж да ги грабнеш. Защо точно Черно море? Идеята я имам още от преди няколко години. Все пак ние сме на това море и нашите деца имат право да прекарват времето си на него и да имат незабравими моменти. Изчаквах подходящия момент да повярвам, че аз съм този, който ще го направи и също така  да натрупам достатъчно опит.

-Колко ще струва постигането на тази цел?

Може би над 100 000 хиляди лева. Още правим проучване за намиране на корабче и зареждане с гориво и заснемане. Това са най големите разходи.

-След като за пореден път спаси кръста на Богоявление си пожела държавата да те подкрепи. Към този момент има ли развитие? Потърсиха ли те за подкрепа и от частния сектор?

Имам подкрепата на община Русе, Ротари клуб и Морска администрация. Скоро ще се свържем с частния сектор.

-Зад подобна инициатива ще ти е нужен и добър екип. Успя ли да го събереш?

Екипът ми за Черно море включва ще е по-голям, но с мен на самото преплуване ще бъдат Валентин Цветков и д-р Мартин Цериг. Чакаме отговор от Димитър Димитров, който е командос в Африка. Търсим човек, който да заснеме цялото събитие  и от Русе други хора от екипа ще ръководят организацията.

-Какво мисли твоят брат близнак за новата ти цел? Ще бъде ли част от екипа ти?

Вдъхновен е от целта ми и застава плътно зад мен във всяко едно изпитание, този път няма да е по-различно. Вярва и знае, че ще успея, не се съмнява в мен и моите възможности. Брат ми ще бъде в екипа ми, разбира се. Вальо е човекът, на когото имам най-голямо доверие. Във всяка една ситуация или криза реагира светкавично и правилно. Познава ме най-добре и ще бъде изборът ми за лидер на екипа в това наистина екстремно предизвикателство.

теодор цветков

-Защо избра Грузия за начална точка и кога планираш да осъществиш идеята?Избрах Грузия, защото от Батуми по права линя по дължина до Бургас е 1175 км. Ако всичко е наред, събитието ще се състои през август и септември.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X