Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
НачалоБългарияКирил Петков: Няма втора категория членки на НАТО

Кирил Петков: Няма втора категория членки на НАТО

Премиерът призова Русия да работи за по-силна Европа, основаваща се на върховенството на правото

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се ограничава в определен обем. Това обяви премиерът Кирил Петков, след като Русия по-рано днес поиска изтеглянето на силите на НАТО от територията на България и Румъния.

България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори, отбеляза той.

„Руската федерация трябва да остане ангажирана в колективния диалог за деескалация. Тя трябва да работи за по-силна Европа, основана на върховенството на правото“, призова министър-председателят.

Даниел Митов от ГЕРБ посочи, че позицията на премиера преповтаря в голяма степен по-ранната декларация на опозицията. Той обаче призова за повече конкретика за действията на правителството в този случай.

„Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски могат да бъдат на територията на България. Тези въпроси не могат да се обсъждат от други държави. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с българската вътрешна и външна политика“, заяви Цончо Ганев от „Възраждане“.

В същото време той подчерта, че „последните срещи на български министри с американския посланик поставят под въпрос на чии интереси служи българското правителство сега“.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X