https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНационален протест на овощари и градинари на Дунав мост

Национален протест на овощари и градинари на Дунав мост

Над 300 земеделски производители излизат днес на мирен протест на кръговото на Дунав мост, който ще се проведе от 16.30 до 18.30 часа. Протестът с участието на производители от цялата страна е срещу неадекватната политика на Министерството на земеделието в сектор „Плодове и зеленчуци“.

Заедно със „Съюз на Дунавските овощари“ се присъединяват „Добруджански овощарски съюз“, „Асоциация на овощарите в България“ , „Съюз на градинарите в България“ и „Асоциация Български пипер“ .

Това е началото на протестните действия на овощарите и градинарите . С оглед спазването на закона протести ще бъдат организирани и поетапно в цялата страна. „Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция“ обединяваща най-големите оранжерийни производители в страната също се присъедини към протеста

В момент, в който всички очакват държавата да подаде ръка на родните производители на плодове и зеленчуци, за да могат да преодолеят кризисния период, неблагоприятните ефекти от COVID кризата и пазарните турбуленции в следствие на водената в Украйна война, новината за несправедливото разпределение на средствата по COVID мярката премина границата на търпимост.

Управляващите използват същия метод за разпределяне на средства между приоритетните сектори не на базата на анализ, а както направиха преди 10 години – на база лоби, политически и партийни интереси бяха разпределени средствата по схемата за обвързано подпомагане на плодове и зеленчуци.

Производителите от сектора „Плодове и зеленчуци“ и в двата програмни периода, сегашния и бъдещия останаха извън преходната национална помощ. Втора година са без de minimis и сега явно идеята на министерството е да останем и без COVID-19 подпомагане след като планират толкова малък бюджет за плодове, зеленчуци, рози и винени лозя, пише Русе медиа.

Очевидно демонстрираните досега приоритети в сектора не включват качествените български плодове и зеленчуци в менюто на българските граждани. Ние се борим за защита на нашите производства и ще се борим до постигане промяна в цялостната визия на Министерството на земеделието за подпомагане на сектор плодове и зеленчуци, заявяват земеделските производители.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X