https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораНад 80 деца от Украйна се очаква да пристигнат в Русе днес

Над 80 деца от Украйна се очаква да пристигнат в Русе днес

Над 80 деца от Украйна се очаква да пристигнат в България днес. Те ще влязат в страната през ГКПП „Дунав мост“, като след това ще бъдат настанени във военно-почивния комплекс в село Рибарица, област Ловеч, където в момента пребивават други 130 украински граждани.

Процесът се посрещането и настаняването на децата е организиран от Националния оперативен щаб, под председателството на заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. В координацията участва активно и областният управител на Русе Анатоли Станев. В посрещането са ангажирани представители на местната и държавна власт. Сред тях са служители на Областната дирекция на МВР, Община Русе, БЧК, Дирекцията „Социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция „Гранична полиция“ и Държавна агенция за бежанците, министерство на здравеопазването. На място има и представители на неправителствения сектор – Сдружение „Еквилибриум“.

По предварителни данни на Държавната агенция за закрила на детето те са на възраст 10 – 14 години, като част от тях са с травми от военните действия в най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от тях са загубили близки, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа. Очаква се децата да бъдат придружени от 8 възрастни.

Евакуацията на децата към България е организирана от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са подготвени всички нужни документи и разрешения.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X