https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораВ Русе пристигнаха 81 украински деца, пострадали от войната

В Русе пристигнаха 81 украински деца, пострадали от войната

81 украински деца, сираци или с родители на фронта, пристигнаха в България. Днес по обед те влязоха в страната през граничния пункт Дунав мост при Русе, където ги очакваха представители на различни държавни и общински институции.

Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е едва на 5 години и половина, а най-голямото – на 16.

„25 от тях са с увреждания, което е силно казано с увреждания. Имаме със заболяване на опорно-двигателния апарат, ранено при обстрел, и се нуждае от рехабилитация. 25 деца се нуждаят от психологическа подкрепа, психологическа рехабилитация , а 31 деца са здрави, В здравите деца са включени деца, на които родителите им са военизирани и сираци“, обясни Детелина Матева, директор дирекция „Социално подпомагане“-Русе. Тъй като на едното от децата му е прилошало по пътя, се наложи да бъде прегледано на границата от екип на Спешна помощ. Останалите деца са в много добро здравословно състояние, предава Русе медиа.

На място на Дунав мост бе и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни, че пътуването на украинските деца се координира постоянно от Националния оперативен щаб, ръководен от вътрешния министър Иван Демерджиев. В Русе всички институции са се погрижили да ги посрещнат така, че да им осигурят спокойствие и малко почивка след дългия път. „Докато тече регистрацията на документите им ще влязат за отдих в подготвените отоплени палатки, които виждате зад нас, да е спокойно, да пият чай. Има подготвени от колегите от БЧК-Русе пакети с храна, сандвичи, кроасани и вече в един момент отново ще се качат на автобуса и ще трябва да продължат към Рибарица, като ще бъдат ескортирани от пилотна кола“, каза Мариана Тошева.

Заедно с децата има и петима възрастни, които ги придружават до крайната точка – почивният комплекс на военното министерство в село Рибарица, Ловешко. Там децата ще се присъединят към настанените вече в комплекса 130 украински граждани.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X