https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоБългарияБорисов: Асен Василев лъже, имаме диверсификация 100 %

Борисов: Асен Василев лъже, имаме диверсификация 100 %

Месеци наред се чуват опорни точки, лъжи. Опитахме да се опровергаваме. Хорът беше могъщ и силен, че не се чу. Благодаря на Асен Василев и енергийния министър, че ни дадоха възможност да ви разясним лъжите по адрес на нашето управление. Това заяви лидерът на ГЕРБ на пресконференция в централата на партията.

На 27 април Василев дава брифинг и става ясно – през Гърция идват 3 милиарда куб. метра газ, ако разширим. От Гърция и Турция, вече добавя Василев, без гръцката връзка. Може да доставяме 20 млрд. куб. метра газ, 2 милиарда през Кулата и 17-18 през интерконекторите с Турция, обясни бившият премиер.

Не са 17-18 а 30 милиарда кубически метра, уточни Борисов.

3-3,5 милиарда е потреблението. Лъжата, че няма трасета България да си исигури газ е смешно

Благодар, че след 1 година са прочели и ведили каква огромна структура сме построили, за да има диферсификация

Към днешна дата имаме 100 диверсификация, натърти Борисов.

На 18 март Александър Николов казва – има разлика от Балкански поток, на територията на Турция – турски. Вместо да се хвалим, някой иска да каже Турски поток, все едно Турция е нещо лошо, каза Борисов. И уточни, че правилното название е Балкански поток.

На 27 април г-н Василев на брифинг казва: “през гръцката връзка може да доставяме 3 млрд. кубически метра газ на година, плюс 2 млрд., ако го разширим. Под разширение разбираме, че гърците вече трябва да строят компресори”. Това много пъти сте го чували от мен. Вече добавя: “През гръцката връзка може да доставяме общо около 20 млрд. кубически метра газ – 2 млрд. през “Кулата” и 17-18 млрд. през интерконекторите с Гърция”. Тук добавям, че не са 17-18 млрд., а към 31 млрд. кубически метра. С една дума – той продължава, с което пак му благодаря, че защото изтри с гумичка твърдението на всички тези лъжци. Така че твърдението, че България няма трасета, по които да си осигури газ е смешно, каза го Асен Василев, продължи Борисов.

Добре е, казва Николов, че това трасе го има в контекста на война. Но на 6 април той казва – ще плащаме с 40 процента повече за газ, ако не купуваме от Русия. Договорът с Газпром изтича в края на годината.

Дълго време бе прокламирано, че Турски поток през България ще се изплати за 10 години, но текущите данни показват, че ще се изплати за 80 години. Първо – проектът е 75 годишен. За негова информация – вложените в газопровода средства от нашето правителство е 2,1 млрд лева без ДДС.

Първата авансова вноска е 683 милиона лева, постъпили в “Булгаргаз” – 50 и кусур милиарда печалба за българите. Сто процента тръби и т.н. и дори нашите съседи да печелят от транзитни такси, подчерта експремиерът.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X