https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
https://ruse.news/wp-content/uploads/2022/09/ruse-1148h90.png
НачалоИзбрано от редактораЗлатомира Стефанова пред Ruse.news: Русе има огромен потенциал да развива спортен туризъм

Златомира Стефанова пред Ruse.news: Русе има огромен потенциал да развива спортен туризъм

Златомира Стефанова е заместник-кмет по икономика и международно сътрудничество на Община Русе. Преди да постъпи в общинската администрация, е работила в „Дунав турс“, като три години е била изпълнителен директор на дъщерното дружество „Дунав турс Хотелс“. 

Г-жо Стефанова, какво предвижда община Русе в сектор туризъм през 2022?

Програма „Туризъм“ към общината зависи от туристическия данък, плащан от всички хотелиери, на база нощувка. Тази сума се предоставя, за да бъде изхарчена според програмата, изготвена от консултативния съвет по туризъм и се приема от Общинския съвет. Заради ковид пандемията през последните две години приходите бяха по-малко и съответно програмата не беше реализирана напълно, защото мерките се променяха и се налагаше известна гъвкавост. Нямахме големи възможности, за да реализираме много инициативи, свързани с туризма. Затова пък имаме приходен остатък. Решихме като консултативен орган да не харчим тези пари и затова през 2022 година ще разполагаме с повече средства по това перо. Едната от целите ни през тази година е създаването на “Алея на занаятите”, за която сме заделили около 50 хиляди лева за инфраструктура. В момента главният архитект проектира павилионите, те трябва да бъдат подходящи и удобни за самите занаятчии, които на място да имат възможност да изработват своите творби. Целта ни е да създадем поне 4 павилиона, които да заработят тази година и с течение на времето да ги увеличаваме. Предвиждаме алеята да остане постоянна. Идеята е тя да не бъде само за туристите от круизите, но и за русенци, а и самите занаятчии да имат своя зона, на която да създават събития.
През тази година заложихме повече средства за събития и предвиждаме самата Програма „Туризъм“ да заработи с Програма „Култура“. Това не са отделни пера. Например събитие като Празника на града не бива да е просто празник на Русе, а хората да знаят, че тук ще се случи нещо стойностно.

Искам да отбележа, че само град Русе си няма специфичен празник, както е на еленския бут, на киселото мляко, рибената чорба… От миналата година мислим  в тази посока, но пандемията ни спря. В крайна сметка решихме да заложим на тортата гараш, защото рецептата е измислена в Русе. Надяваме се да успеем да го превърнем в устойчиво събитие, което да си остане през годините. Самите туроператори вече го очакват, за да го включат в маршрутите си.

Обявихте 30 събития в “Русе – град на свободния дух”. Кои са акцентите?

Фондацията е една много добра идея, създадена от предишната администрация, която с удоволствие продължаваме. Акцентите продължават да бъдат събитията, които са разпознати от русенци, и те ги очакват – парадът на ретро автомобилите, фестът на колелцата – състезанието за скейтборд и тротинетки. Тази забавна инициатива се надявахме да я направим на новия скейт парк, но най-вероятно ще остане за догодина. Миналата 2021 подкрепихме тунинг фестивала “Маска”, който вече се превръща в най-голямото подобно събитие за младите хора. Тази година ще ги подкрепим в частта за автокиното.
Новото, което получихме като предложение, е да се направи градска библиотека на открито, каквато има в някои градове. При нас има няколко малки къщички, но искаме да е направено по-красиво и библиотеката да остане в центъра.
Планираме още и създаването на една нова екопътека, която не е свързана с Русенски Лом. Ще поканим русенци да се включат като доброволци. И тази година ще се проведе фотоконкурс, мотото е “Обичаме Русе”. Това е очаквано събитие от всички фотографи, защото имат възможност да се изявят, направихме повече пана, на които могат да бъдат видени снимките на всички участници и победители.

Продължаваме да подкрепяме и ледената пързалка, която русенци приемат с много ентусиазъм.

Туроператорите отбелязват рекорди. От туристическия данък успявате ли да проследите дали има бум на туристите и в Русе?

По този въпрос можем да кажем повече, едва когато се заплатят данъците. Искам да отбележа, че липсата на ограничения създава предпоставка за привличане на туристи. Огромен ръст не бих казала, че се наблюдава. Туризмът не е само обиколни групи и хора.

Не на последно място Русе има огромен потенциал да развива спортния туризъм. Затова подкрепяме мащабни спортни събития, като национални състезания. Спортният туризъм е много подценяван, но Русе има шанс да се възползва и като пограничен град. За всяко събитие идват участници, родители, треньори. Това раздвижва икономиката на града. Затова аз смятам, че трябва да се акцентира на този тип туризъм, да се ремонтират и изграждат сгради. Това е силата на Русе, защото не можем да се похвалим с чак толкова природни забележителности. За Дунав трябват много желание и работа, за да се променят правилата, законите, наредбите и да се обърне вниманието към реката, за да се оползотвори потенциалът й.

 Завръщат ли се круизните кораби в Русе?

За мое голямо удоволствие бройката е впечатляваща – 500 спирания на кораби за този сезон. Това е най-голямото ни перо за чуждестранни туристи и в тази насока работим с туроператорите, за да могат да бъдат облекчени.

Срещате ли подкрепа от новия министър на туризма?

Въодушевена съм от взаимоотношенията с министър Проданов, тъй като чува и разбира проблемите на туризма. По мое мнение Северна България трябва да влезе в полезрението на правителството. В това отношение сме го запознали с проблемите и на Дунава. Говорихме Русе да бъде включен в спонсорските турове, които се правят от министерството. Това беше обещано. Пое ангажимент той или някой от неговите заместници да открият “Уикенд туризъм”, защото това е най-голямото туристическо събитие и ние не се отказахме от него.

Заложили ли сте на работа с инфлуенсъри?

Миналата година започнахме този вид реклама. Заедно с доброволците от “Градоред” работим много добре, те създават доста маршрути. През 2021 за “Уикенд туризъм” поканихме инфлуенсъри. За първи път направихме инфотур за колеги екскурзоводи, включиха се много хора. Помогнаха ни и от община Иваново. Смятам, че е немислимо да се рекламира само Русе като град. Искаме да реализираме интересен продукт в целия регион, който да се развие и да привлече вътрешния туризъм.

Очаквахте ли голям поток от туристи заради летище Русе и отлагането му пречи ли на плановете ви?

За да има туризъм, трябва да има инфраструктура. Русе е откъснат като пътни връзки. Изключително е трудно от вътрешността на страната да се достигне по тези пътища, които пък са натоварени и от камионите. Трябва да имаме път, да имаме нормални влакови връзки. Прекрасно е един град да има летище. Не смятам, че отлагането на влизането в експлоатация на летището ще ограничи туризма като бройка. Бяха предвиждани полети до София, което ще облекчи бизнеса и индивидуалните туристи, които биха искали да посетят двата града. Не мисля, че в първоначалния вид за работа ще има ограничения за туризма. Идеята е това летище да се развие и ще видим ефекта.

Подобни статии

КОМЕНТИРАЙ

Моля, въведете вашия коментар!
Моля, въведете името си тук

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

X